MF DNES

Tiše! Tady možná ještě někdo přežil

-

Nedaleko odtud se podařilo vytáhnout z trosek dvojčata – sedmileté chlapečky. Andrea už byl mrtvý, Simone je zatím naživu. Ve vážném stavu ho odvezli do nemocnice.

Mezi oběťmi jsou desítky dětí – v Accumoli jsou mezi nimi i dva bratři, které zabil zvon místního kostela i s jejich rodiči. Zvon se zřítil přímo na jejich dům. Tragické vyústění měla i snaha vyprostit jedenáctil­etého chlapce, který se několik hodin ozýval zpoza trosek. Jeho volání postupně sláblo, a když se záchranářů­m podařilo ho najít, bylo už pozdě.

Zemřela i Marisol Piermarini­ová, osmnáctimě­síční holčička manželů, kteří se před sedmi lety přistěhova­li do vesnice Arquata. Smutným paradoxem je, že ke stěhování je přiměla zkáza jejich domu v L’Aquile při podobně ničivém zemětřesen­í v roce 2009.

Místní obyvatelé, kteří přežili nynější otřesy bez úhony, se tak trochu uklidňují tím, že ti, kteří zahynuli okamžitě, vlastně mohli zemřít klidně – země se otřásla uprostřed noci. „Doufám, že spal,“svěřila se jedna z obyvatelek Accumoli, jejíž manžel je mezi oběťmi. O to hůře však lidé vnímají osudy těch, kteří ještě pod troskami nějakou dobu žili. Začátek záchrannýc­h prací se totiž kvůli noci na mnoha místech o několik hodin zpozdil.

V horské vesnici Illica, rovněž postižené středeční katastrofo­u, včera seděl devětašede­sátiletý Guido Bordo se svým bratrem na lavičce a opakovaně spínal a rozevíral ruce. Toto zmučené gesto vypovídá víc než slova o utrpení, kterým prochází, napsala agentura AFP, která přinesla jeho příběh. „Moje sestra a její manžel jsou pod troskami. Čekáme na kopáče, ale nemůžou se sem dostat,“řekl Bordo agentuře. „Nejsou tam vůbec slyšet. Zaslechli jsme jenom jejich kočky. Rozeběhl jsem se sem hned, jak se země začala třást. Povedlo se vytáhnout sestřiny děti, ty jsou teď v nemocnici,“dodal.

Naděje na záchranu během včerejška ale prudce klesala. Některé týmy hodlaly pátrání po přeživších v závěru dne ukončit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia