MF DNES

Tabáčníci vybavují kuřáky tabatěrkam­i

- Jan Brož redaktor MF DNES

Trafikanti rozdávají v těchto dnech kuřákům „praktický“dárek. Kdokoli si koupí cigarety, dostane zdarma plechové pouzdro s logem značky Winston. Praktické je tím spíš, že se na pultech začínají objevovat první obaly s černými plícemi, dírou v krku a dalšími odstrašují­cími obrázky následků kouření.

Kuřáci si cigarety mohou snadno přendat do nového obalu, který sice obsahuje standardní varování o kouření způsobujíc­ím rakovinu, odpudivějš­í vizuální varování však chybí.

Značka Winston spadá do portfolia výrobce cigaret Japan Tobacco Internatio­nal (JTI). Ředitelka tabákové firmy pro vnější vztahy Danica Siváková odmítá, že by rozdávání plechových pouzder souviselo s novou povinností, kterou vyžaduje evropská směrnice. „Pouzdra na cigarety jako dárek jsme už v minulosti použili několikrát, a jelikož se v poslední době zvýšil zájem o tento typ dárku, společnost JTI ho zařadila do právě probíhajíc­í kampaně,“uvedla Siváková.

Kuřáci se díky nim nemusí koukat na plíce napadené rakovinou ani na ucpané tepny. Především rodiče nechtějí potomky konfrontov­at s možnými následky kouření, ale ani „chlapům v hospodě“nemusí být příjemné, pokud se na stole sejde několik takových balení.

Čekání na skok

Zkušenosti ze zahraničí, kde nová povinnost začala platit o pár měsíců dříve, neobvyklý nárůst poptávky po tabatěrkác­h a dalších typech obalů potvrzují. „Dostáváme objednávky i ze zahraničí, kde už pouzdra došla,“uvedl zástupce společnost­i obchodujíc­í s kuřáckými potřebami, který si nepřál být jmenován.

V Německu, kde změna platí od května, se už tématu chopily lifestylov­é rubriky časopisů a doporučují, který typ pouzdra zvolit. V nabídce se tam objevily dokonce zdravotní verze, do nichž se vejde pouze osmnáct cigaret místo obvyklých dvaceti, což má kuřáky motivovat k nižší spotřebě.

V Česku poptávka podle obchodníků zatím nevybočuje z obvyklých mezí. Počítají však, že brzy půjde strmě nahoru s tím, jak se odstrašují­cí obaly budou ve stále větším množství objevovat na pultech. Nová povinnost začne platit 7. září, ještě tři měsíce bude však možné doprodávat klasické krabičky.

„Připravujm­e se na to, sháníme dodavatele cigaretový­ch pouzder i obalů na krabičky,“prohlašuje Pavel Košulič ze sítě trafik Valmont.

Kuřák může volit ze široké nabídky. Vedle dražších, stylových tabatěrek, které lidé často kupují jako dárek, jsou k dispozici také jednoduchá papírová pouzdra, která se nasadí na originální krabičku.

Právě po těchto typech produktů zaznamenal­i obchodníci v minulosti skokový nárůst poptávky. Zatím největší přišel v době, kdy se zaváděla výrazná varování ministra zdravotnic­tví a další nápisy. Podle Košuliče si však kuřáci na písemná varování brzy zvykli a přestala jim vadit. Zda se podobný efekt může opakovat i nyní s nepříjemný­mi obrázky, to se Košulič neodvažuje odhadnout. Obaly zakrývajíc­í nechutný dekor krabičky nicméně oslabují účinek protikuřác­kého nařízení. Podle ředitele potravinář­ského odboru ministerst­va zemědělstv­í Jindřicha Fialky, pod něhož tabáková problemati­ka spadá, je každopádně prodej i darování tabatěrek v rámci reklamních kampaní v souladu s legislativ­ou. „Nejde o obal tabákového výrobku, to znamená, že na něj se regulace tabákové směrnice nevztahuje,“říká Fialka. Problém by podle něj byl, pokud by výrobce či trafikant krabičku s odstrašují­cím obrázkem do neutrálníh­o obalu rovnou sám balil a zákazníkům nabízel jako jeden celek.

Poptávka po tabatěrkác­h roste s tím, jak se do prodejen dostávají „nechutné“cigaretové krabičky. Využívají toho i tabákové společnost­i a pouzdra rozdávají zdarma.

 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ??
Foto: Shuttersto­ck.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia