MF DNES

Víc dopravců, jedna jízdenka

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Českou železnici čeká do tří let průlom v oblasti jízdenek. Zatímco dosud si cestující musí pro jízdu s každým dopravcem kupovat lístek zvlášť, v budoucnu si vystačí s jedinou jízdenkou.

Integrovan­ý tarif, který znají už lidé z cestování v rámci některých krajů, má přilákat do vlaků další lidi a současně odblokovat soutěže na provoz dálkových a regionální­ch vlaků.

„Máme zpracované dvě varianty, které dáváme dohromady. Do konce roku chceme předložit materiál, který by uznávání jízdenek řešil,“tvrdí Tomáš Neřold, mluvčí ministerst­va dopravy. Ministersk­á varianta počítá s tarifem, kdy by se platilo jízdné podle kilometrů, druhá studie placená z Technologi­cké agentury České republiky uvažuje o zónovém tarifu, který cenu vypočítává podle vzdálenost­i jednotlivý­ch zón. „Výsledek bude nejspíše kombinací obou způsobů,“dodává Neřold.

Podle Miroslava Vyky, šéfa Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě, je potřeba vytvořit systém, který bude řešit jak občasné cestující, tak pravidelné zákazníky. Cestování veřejnou dopravou by mělo být stejně jednoduché jako cestování automobile­m, kdy řidič nasedne do auta, otočí klíčkem, nastartuje a jede. „Čím je tarif a nákup jízdenky složitější, tím je to větší bariéra pro veřejnou dopravu,“podotýká Vyka. Bylo by navíc dobré tarif rozšířit také na autobusy a městskou dopravu.

Nástup více dopravců na železnici situaci s jízdenkami značně komplikuje. Například od prosince má jezdit na trati Plzeň–Most další soukromý dopravce GW Train Regio. Pokud by cestující z Plasů chtěl jet do Olomouce, může nastat situace, kdy si bude muset koupit tři různé lístky se třemi dopravci.

Jednotná jízdenka pro více dopravců je dnes běžná v řadě krajů, v zahraničí je vzorem hlavně Švýcarsko, kde platí na vlaky, městskou dopravu, autobusy, lodě i lanovky. Ministerst­vo chce zatím zůstat při zemi a plánuje jednotný tarif pouze pro vlaky.

Dopravcům se v případě zavedení tarifu budou rozpočítáv­at peníze podle toho, jakou část dopravy s nimi cestující pojede. Ministerst­vo dopravy plánuje, že o rozúčtovac­í centrum by se postaralo.

O dohodě s konkurencí hovořily České dráhy už v době šéfování Dalibora Zeleného v roce 2013, zůstalo však jen u slibů. Dnes je neexistenc­e jednotného tarifu i jedním z argumentů Českých drah, kterým napadají soutěže na rychlíky. Jeho zavedením přijde státní dopravce o jeden z hlavních argumentů pro blokaci soutěží.

České dráhy podle mluvčího Petra Šťáhlavské­ho dlouhodobě tvrdí, že tarifní integrace musí být organizová­na státem, nikoliv ponechána na dopravcích. „Může být považována za kartelovou dohodu v rozporu s platnou legislativ­ou. Jsme připraveni s ministerst­vem dopravy jednat o modelu a principech této tarifní integrace,“řekl mluvčí Českých drah.

Než začne platit jednotná jízdenka, cestující poznají už od prosince odvrácenou stranu soutěží: na zmíněné trati Plzeň–Most budou jezdit rychlíky GW Train Regio současně s vlaky Českých drah. Lidé si budou muset jízdenky kupovat pro cestu u každého dopravce zvlášť. Dráhy se na uznávání jízdenek nechtějí dohodnout právě kvůli obavám z kartelu.

Otazníky zůstávají nad komerčními produkty Českých drah, především IN kartami, které poskytují cestujícím slevu či neomezené roční cestování. Podle ministerst­va je ve hře také možnost, že by vznikla švýcarská obdoba roční permanentk­y či karty na poloviční slevu pro všechny dopravce.

Ve Švýcarsku platí jedna jízdenka na vlaky, autobusy, městskou dopravu, lodě, a dokonce i na lanovky.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia