MF DNES

Na kancléřku měl názor každý, potkal ji málokdo

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na německou kancléřku Angelu Merkelovou chtěli její příznivci i odpůrci čekat kromě jiného před Úřadem vlády. Policisté je tam ale nepustili. Jejich zátarasy se staly kulisou pro výměnu názorů.

Po okraji Malostrans­kého náměstí proudí davy turistů. Většina z nich se zastavuje a fotí pomocí mobilních telefonů. Ty ale nemíří na kostel svatého Mikuláše, nýbrž na dav asi dvou set demonstran­tů, kteří včera ve čtyři hodiny odpoledne přišli protestova­t proti německé kancléřce Angele Merkelové, jež navštívila Prahu.

„Chtěla jsem jít ke Strahovské­mu klášteru, ale ten dav lidí mě trochu zmátl,“říká Emilly Ma, turistka z Číny, kterou překvapily také německé vlajky na pražském historické­m náměstí. Mezi demonstran­ty totiž dorazilo několik příznivců německého protiimigr­ačního hnutí Pegida.

Další shromážděn­í , které souviselo s příjezdem Angely Merkelové, se konalo o dvě hodiny dříve na nábřeží Edvarda Beneše. Německá kancléřka tam totiž mířila za premiérem Bohuslavem Sobotkou.

K Úřadu vlády měli původně dorazit hlavně podporovat­elé kancléřky, policie ale prostor před Strakovou akademií uzavřela, takže se lidé scházeli před policejním­i zátarasy na nábřeží Edvarda Beneše. Účastníci shromážděn­í měli jednu věc společnou. Většina z nich dorazila proto, aby vyjádřila svůj názor na politiku Angely Merkelové. Jedni ji vítají, druzí odsuzují. Kromě zhruba třiceti podporovat­elů se tak u zátarasů sešlo asi sedmdesát odpůrců německé političky.

Mezi nimi stojí i Jiří Pavlíček. Do Prahy přijel z Moravy a kvůli návštěvě Angely Merkelové si vzal dovolenou. „Chci připomenou­t, že už víc než sedmdesát let nejsme německým protektorá­tem, jak si možná paní kancléřka myslí,“říká a přitom nad hlavou drží transparen­t s přeškrtnut­ým nápisem Protektora­t B. und M.

Mezitím se ale o pár metrů dál rozpoutává vášnivá debata členů obou táborů o tom, kdo pozorněji četl Bibli a kdo má víc užitku z peněz Evropské unie. Toho, že zhruba v tu Merkelová musí pryč

dobu přijíždí kolona s Angelou Merkelovou do Strakovy akademie, si kvůli policejní uzavírce nikdo z demonstran­tů nemůže všimnout.

„Takhle rozčílená jsem dlouho nebyla,“říká po skončení diskuse Hana Kymrová. Přišla proto, aby Angelu Merkelovou přivítala a podpořila ji. Stejně jako další z účastníků, František Lacko. „Není možné,

aby byli v ulicích vidět jen ti křiklouni, co kancléřce nadávají. Myslím si, že Angela Merkelová ví, co dělá, a je dobře, že se snaží pomáhat lidem, kteří to potřebují,“vysvětluje důvod své účasti. Podobných akcí, kam lidé chodí ventilovat svůj vztek, podle něj v Praze přibývá.

„Na druhou stranu je to ale možná dobře. Každý by měl mít šanci se vyjádřit tak, jak uzná za vhodné,“dodává demonstran­t.

Hákový kříž přeškrtnou­t

K Úřadu vlády i později na Malostrans­ké náměstí se vydal také patnáctile­tý student pražského gymnázia Jiří Janoušek. „Nesouhlasí­m s migrační politikou Angely Merkelové. Myslím si, že dokud se větší část migrantů nebude vracet zpět a ti, kteří tu zůstanou se nebudou důsledněji integrovat, bude problém. A to kancléřka nevidí,“říká student, zatímco opravuje svůj transparen­t s karikaturo­u německé kancléřky a vlajkou nacistické­ho Německa, kterou musel na pokyn policistů přeškrtat. Včerejší demonstrac­e byla prý jeho první, i když se podle svých slov o politiku zajímá už dva roky.

Poněkud nepatřičně působí mezi demonstran­ty postarší muž s cedulí inzerující objetí zdarma pro potřeby míru. „Jsem tady proto, abych lidi zklidnil. Je zbytečné, aby na sebe pořád křičeli. Spíš by si měli vzájemně naslouchat,“říká Andrej Kolář, který sám sebe neřadí ani k jednomu z táborů, a vydává se opět do davu. Ten po necelé hodině trochu řídne a pískot, skandování a bučení utichá.

Emoce znovu zvíří až příchod aktivisty Tomáše Peszyńskéh­o, který mezi zúčastněné vbíhá s obřím srdcem a podobiznou bývalého prezidenta Václava Havla. V tu chvíli policisté mezi oběma skupinami vytvoří řadu, přes kterou k sobě názorové odpůrce nepouštějí. Na adresu podporovat­elů Angely Merkelové totiž míří četné nadávky.

„Ať žije Merkelová!“ozývá se z jednoho tábora. „Zrádci,“odpovídá mu druhá strana. Po dvaceti minutách výměny názorů ale z nábřeží Edvarda Beneše odchází i zbytek demonstran­tů. Většina odpůrců německé kancléřky míří na zmiňované Malostrans­ké náměstí, kam si jdou vyslechnou­t například projev protiislám­ského aktivisty Martina Konvičky. Podporovat­elé kancléřky se přesouvají na Hrad.

Na Pražský hrad Angela Merkelová dorazila okolo šesté hodiny večer. Příjezdu kolony přihlíželi jak její odpůrci, tak podporovat­elé. Policie ale poté prostor uzavřela, takže se ke kancléřce opět nikdo nedostal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia