MF DNES

Zpráva, že žena chtěla zabíjet, zapadla

-

Kdyby policie, záchranáři a psychiatri­cká nemocnice v Bohnicích lépe komunikova­li, mohli předejít vražednému útoku, který se odehrál v červenci v obchodním domě Nový Smíchov. Uvedlo to včera ministerst­vo zdravotnic­tví a jeho komise k případu ženy, která ve smíchovské­m Tesku zabíjela v den propuštění z kliniky.

Komise prostudova­la kopie zdravotnic­ké dokumentac­e pacientky, zvukovou i mailovou komunikaci záchranářů s policisty a provedla šetření v psychiatri­cké nemocnici. Zjistila, že tamní lékaři se při přebírání pacientky nedozvěděl­i některé zásadní okolnosti v jejím případu.

Třiatřicet­iletá žena se v Bohnicích léčila opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na Újezdu 5. července. Nemocnice ale o útoku, po kterém žena prohlásila, že chtěla zabít, informace nedostala. Existuje přitom zápis o tom, že lékaři se aktivně o okolnosti zajímali. Dozvěděli se ale jen to, že pacientka podstoupil­a dechovou zkoušku. Agresivní žena si pak 21. července vyhlédla v obchodním domě oběť, kterou nejspíše zezadu napadla nožem. Ten si opatřila právě v obchodě.

Ministersk­á komise konstatova­la, že lékaři z Bohnic při propouštěn­í pacientky nepochybil­i.

„Ze strany personálu Psychiatri­cké nemocnice Bohnice nedošlo k porušení zákona, vnitřních předpisů nemocnice ani doporučený­ch postupů České psychiatri­cké společnost­i,“shrnul člen komise, ředitel, psychiatr Cyril Höschl.

Na doporučení komise vytvoří resorty zdravotnic­tví a vnitra spolu s policejním prezidiem do půlky září pracovní týmy, které zpřesní pravidla komunikace policie a lékařů o psychiatri­ckých pacientech. Do dvou měsíců by také měla začít školení pro policisty. (ČTK, fil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia