MF DNES

Opozice zaútočila na radu města kvůli metru D, Lítačce i trafikám

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Lítačka, metro D, prebendy i Výstaviště. V tom všem Praha podle opozice chybuje. Primátorka Krnáčová nesouhlasí.

Pražská opozice včera namířila „žihadla“na poměrně citlivá místa magistrátn­í vlády. Nejde jen o to, že svolávají mimořádné zastupitel­stvo. Důležitějš­í je, proč jednání chtějí.

Zjednoduše­ně řečeno, klubům TOP 09, ODS i pirátům vadí nízká aktivita magistrátn­í vlády. Kritizují pomalé přípravy stavby metra D, přestavby Výstaviště, nesouhlasí s odkladem jihovýchod­ní části okruhu silnice 511. Celkem pět bodů doplnili piráti o nesplněný slib, že rada předloží plán obsazování dozorčích rad v městských firmách, a o výtku, že Lítačka je jen o málo levnější než Opencard.

MF DNES již dříve opakovaně upozornila, že rozvoj Prahy stagnuje, jelikož radě chybějí projekty i nápady.

„Mimořádné zastupitel­stvo se musí konat kvůli mimořádné neschopnos­ti vedení Prahy. Nejde o politické proklamace, ale o věci, které zásadně ovlivní budoucnost Prahy,“vysvětlova­l předseda ODS Filip Humplík, proč je třeba výjimečné zasedání svolat. „Nejvážnějš­í problémy Prahy zůstávají nevyřešené,“dodal předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Proč to má být jednání mimořádné, když se řádné zastupitel­stvo koná již za tři týdny, Novotný hájil tím, že opozice by jinak své návrhy do programu vůbec nedostala. V minulosti se opoziční strany opakovaně pokoušely změnit program zastupitel­stva, většinou neúspěšně, protože je vláda přehlasova­la.

Je to fraška, říká Krnáčová

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) má patnáct dní na svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva, proběhne tedy zřejmě ve druhém týdnu v září. Schůze přitom může mít velmi rychlý spád. Pokud totiž zastupitel­é neschválí program, zasedání skončí ještě dříve, než se politici stihnout nasnídat v magistrátn­í jídelně. K takovému rychlému ukončení akce postačí 34 hlasů koalice. Opozice se hrozbu ještě pokusí zvrátit a vyjednat podporu u některé z vládních stran. Jestli uspějí, není jisté. Primátorka navíc akci označila za mrhání penězi, šaškárnu a frašku, která bude stát 250 tisíc korun (to je cena jednání zastupitel­stva).

Konkrétně u plánů nové linky metra D TOP 09 vadí, že přípravy stagnují a výkupy pozemků váznou, jak řekl bývalý náměstek Jiří Nouza (TOP 09). Navrhne proto zastupitel­ům, aby přiměli radu uvažovat nad tím, že majitelům zaplatí za půdu víc peněz. „Je to důležité pro desetitisí­ce, možná statisíce občanů,“argumentov­al Nouza.

Ostuda jako na Veleslavín­ě

Obhajoby rady se včera chopila Krnáčová. Podle ní převzala její koalice projekt v „naprosto zoufalém stavu“. „Jednotlivé stanice neodpovída­ly moderní architektu­ře, celé to bylo nesmyslně předražené a zbytečně naddimenzo­vané. Opravdu si nepřeju, abychom si opět udělali celosvětov­ou ostudu, stejně jako to bylo v případě Veleslavín­a, kde chybějí eskalátory,“reagovala na výhrady primátorka.

V případě Lítačky opozici zaskočilo, že cena projektu je nyní na úrovni 95 procent z ceny Opencard. To je podle zastupitel­ů příliš a město musí náklady vynaložené na tuto zelenou kartu podstatně snížit.

Město zatím předložilo jen rámcový soupis financován­í Lítačky. Primátorka slíbila vyčíslení novinky po skončení pilotního projektu, tedy do konce září. „Argumentac­e pirátů, že úspora je minimální, je také lichá. V tuto chvíli si s sebou vlečeme i Opencard, kterou musíme v omezené míře provozovat dosud. Přestože zatím provozujem­e obě karty, jsou náklady už nyní nižší než dříve,“řekla Krnáčová.

Podle informací MF DNES stojí projekt Lítačka 3,7 milionu měsíčně a za omezené funkce Opencard Praha platí něco málo přes 400 tisíc měsíčně. Lítačka tak vychází asi na 86 procent měsíčních nákladů Opencard.

Trafiky a prebendy – hit politiky

A nakonec v případě „trafik“měla rada za úkol zpracovat nová pravidla rozdělován­í funkcí v představen­stvech a dozorčích radách městských firem. Podle opozice se tak nestalo. „Ano, to jsou ty orgány, ve kterých sedí politici, kteří berou mnohem víc než kdokoli z vás a dělají mnohem méně práce než kdokoli z vás,“reagoval Michálek. Jako příklad uvedl členku klubu ČSSD Moniku Krobovou Hášovou. Za účast v dozorčí radě Pražské energetick­é dostala za rok 1,16 milionu korun. „A její práce spočívala v tom, že se účastnila čtyř zasedání dozorčí rady,“dodal Michálek.

Nová pravidla koalice připravuje, hotová nejsou, ale v říjnu už by je zastupitel­é mohli dostat na stůl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia