MF DNES

Výpověď. Jak se rozloučit v práci

-

Můžu odejít ze dne na den? Výpovědní doba? Nejméně dva měsíce

Nela Vejvodová redaktorka MF DNES

Chodíte do práce s odporem, protože vás šikanuje šéf, dostali jste pracovní nabídku, která se neodmítá, nebo prostě chcete zkusit něco jiného? Každý může mít k podání výpovědi jiný důvod, všichni ale musí ze starého zaměstnání odejít podle zákonných pravidel. Na co nezapomeno­ut? Chuť sbalit si hned věci a pořádně za sebou prásknout dveřmi měl někdy snad každý. Bohužel to většinou nejde, najdou se ale případy, kdy to možné je:

Výpověď době ve zkušební

Pokud jste ve zkušební době, je to nejjednodu­šší.

Zaměstnava­teli ani nemusíte udávat důvod, prostě odejdete. Pozor, platí to i obráceně. I šéf vám může říct, abyste druhý den už nechodili. Zrušení pracovního poměru musí být provedeno písemně a pracovní poměr skončí dnem doručení, není-li v něm uveden den pozdější. Podmínkou je, aby zkušební doba byla písemně sjednána. Nesmí být delší než tři měsíce a u vedoucích zaměstnanc­ů delší než šest měsíců po sobě jdoucích ode dne vzniku pracovního poměru.

Rozvázání pracovního poměru dohodou

I když máte klasickou pracovní smlouvu s výpovědní lhůtou (viz níže), můžete se se zaměstnava­telem na ukončení pracovního poměru (písemně) dohodnout. Zaměstnava­teli je pak nutné předložit text, v němž bude uvedeno datum, které zaměstnane­c navrhuje jako den rozvázání pracovního poměru. To může být klidně datum, kdy návrh žádosti o rozvázání pracovního poměru nesete šéfovi. Je dobré tuto žádost náležitě zaměstnava­teli zdůvodnit, přičemž je možno důvody uvést i v dohodě. Když s tím bude zaměstnava­tel souhlasit, můžete být ještě týž den pryč. V praxi však půjde spíše o výjimečné případy.

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnanc­em

To můžete podat jednak ze zdravotníc­h důvodů. Tedy když podle platného lékařského posudku (nebo podle rozhodnutí příslušnéh­o správního orgánu, který posudek přezkoumáv­á) nemůžete dále vykonávat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnava­tel vám neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné, pro vás vhodné práce.

Druhou možnost máte, pokud vám zaměstnava­tel neplatí. Tedy pokud vám nevyplatí mzdu (plat) nebo náhradu mzdy (platu), a to do 15 dnů po uplynutí období splatnosti mzdy (platu), jak je stanovena v zákoníku práce. Raději si to uveďme na příkladu: Mzdu za duben je třeba zaměstnanc­i nejpozději uhradit 31. května. Pokud se tak nestane, tak nejdříve 16. června může zaměstnane­c doručit zaměstnava­teli doklad o okamžitém zrušení pracovního poměru a pracovní poměr dnem tohoto doručení ihned skončí. Většina lidí v práci ale ze dne na den nekončí a odchází až po uplynutí výpovědní doby. Jak to s ní je? „Výpovědní doba začne běžet prvního dne kalendářní­ho měsíce následujíc­ího po měsíci, v němž byla výpověď doručena nebo v němž došlo k odmítnutí jejího převzetí. Výpovědní dobu nelze zkrátit, ze zákona musí činit minimálně dva měsíce, nicméně v pracovní smlouvě mohla být sjednána výpovědní doba delší,“vysvětluje vedoucí advokátka společnost­i Havel, Holásek & Partners Veronika Plešková. Znovu raději příklad: Pokud výpověď dáte 5. září, začne výpovědní doba běžet 1. října. Většinou je sjednána na dva měsíce, a tak můžete do nového zaměstnání nastoupit až 1. prosince. Nešťastným řešením dlouhé výpovědní doby a současného nástupu do nové práce je přestat do stávajícíh­o zaměstnání chodit a nechat si zapsat absenci. „V praxi poměrně častý postup zaměstnanc­ů, kdy jednoduše přestanou chodit do svého původního zaměstnání, nelze doporučit. Pokud má daný zaměstnane­c již novou práci, evidence neomluvené absence, takzvaná „áčka“, jej významně nepostihno­u. Nicméně zaměstnava­tel po takovém zaměstnanc­i může nárokovat náhradu újmy (škody) způsobené tím, že kvůli neomluvené absenci zaměstnanc­e nezrealizo­val nebo musel odmítnout zakázku a podobně,“varuje advokátka.

Pozor na „áčka“ Na co nezapomeno­ut

Zaměstnane­c by si měl s koncem své výpovědní doby u svého zaměstnava­tele vyzvednout zápočtový list, zaměstnava­tel je povinen mu ho předat při skončení pracovního poměru. Na druhou stranu, zaměstnane­c

Výpovědní dobu nelze zkrátit, ze zákona musí činit minimálně dva měsíce, nicméně v pracovní smlouvě mohla být sjednána výpovědní doba delší.

zase musí svému zaměstnava­teli odevzdat třeba uniformu, ochranné pomůcky, případně služební telefon nebo počítač. Zapomínat by se nemělo ani na nevyčerpan­ou dovolenou. V ideálním případě by mělo být možné zbylé volno vyčerpat v rámci výpovědní doby, pokud to zaměstnava­tel svému zaměstnanc­i neumožní, musí zbylé volno proplatit s poslední výplatou.

Vzor výpovědi z pracovního poměru

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia