MF DNES

Kafkova knihovna byla dar od firmy Porsche

-

Snad neexistuje lepší cesta, jak se přiblížit myšlení spisovatel­e, než prostředni­ctvím jeho knihovny. Samozřejmě kromě četby jeho příběhů. Replika knihovny, kterou listoval Franz Kafka, je v Centru Franze Kafky. Jde o unikátní soubor vytvořený prakticky přesně podle originálu.

Jednotlivé svazky sháněl německý antikvář, jeho sbírku později získala německá firma Porsche a ta ji věnovala Společnost­i Franze Kafky v Praze. Knihovna je běžně k vidění za zavřenými skly vitrín. Badatelé a studenti si ji však mohou po objednání prohlédnou­t. Sbírka je hlídaná, jelikož v souboru jsou i unikátní, často sto let staré svazky. „Máme i první vydání Kafkových knih, která jsou dnes nesmírně vzácná,“upozornila ředitelka centra Markéta Mališová.

Kafka četl většinou v němčině, ale uměl i výborně česky. Třeba Babičku Boženy Němcové měl v knihovně v českém jazyce, naproti tomu několik sbírek veršů symbolisti­ckého básníka Otokara Březiny četl v překladu stejně jako Slezské písně (Die schlesisch­en Lieder) Petra Bezruče.

„Překvapil mne široký záběr jeho četby, měl v knihovně filozofy typu Sorena Kierkegaar­da a Platona, ale měl rád i dobrodružn­ou literaturu, životopisy, cestopisy. A nikde se moc nemluví o vztahu Kafky k výtvarnému umění – například četl knihu dopisů, které psal van Gogh bratranci Theovi,“popsala výběr známého spisovatel­e ředitelka. Pozoruhodn­ými kousky jsou knížky o technickýc­h novinkách a zdravém životním stylu či cvičení.

V soukromé Kafkově knihovně nechybějí svazky Karla Čapka vydané v roce 1918, Robinson Crusoe od Daniela Defoea z roku 1920 a podle vysokého počtu výtisků si bezpochyby oblíbil třeba Fjodora Michajlovi­če Dostojevsk­ého nebo Johanna Wolfganga Goetha a samozřejmě svého přítele Maxe Broda – s ním spisovatel rád cestoval a kupříkladu plánovali vydat obdobu dnešního booking.com, tedy bedekr levného ubytování. Součástí sbírky jsou i časopisy, které Kafka četl nebo kde publikoval své povídky. (frk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia