MF DNES

Chaos, nervy, pískot. Sparta přežila thriller

- Jan Palička s přispěním Radima Trusiny a Michaela Havlena

První poločas: bída, chaos, pískot, trápení. „Hůř už jsme hrát nemohli,“přiznal sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. Druhý poločas: odvaha, srdce, stále chaos a také dva spásné góly. „Dotlačili jsme to vůlí.“Jestliže je něco nevysvětli­telné, tak tvář fotbalové Sparty, která včera hazardoval­a se svou budoucnost­í. Kdyby neporazila průměrný dánský klub Sönderjysk­e, nehrála by na podzim poháry. Tím pádem by zřejmě nastal konec trenéra Ščasného.

Co chybělo? Pár minut. Pár centimetrů.

Sparta v 85. minutě otočila skóre na 3:2. Prosadil se náhradník Brabec, který byl na hřišti 10 vteřin.

Jenže v 94. minutě málem nastal kolaps, gól na 3:3 byl blízko. To by Spartu zabilo! Dvojzápas ve 4. předkole Evropské ligy proti Sönderjysk­e se mohl připojit k historický­m trapasům. Ve stejné kategorii jsou z posledních sezon také Vaslui, Žilina, Häcken nebo Malmö.

Bez tvůrce Dočkala bylo mužstvo bezradné. Šílené kiksy zkušených obránců Kadlece a Holka navíc způsobily dva góly během pěti minut. Co by se stalo, kdyby kapitán Lafata přes pauzou nesnížil? A kdyby trenér neposlal do hry třetího útočníka Juliše? A nakonec stopera Brabce?

V 69. minutě vyrovnal Šural a Letná se dostala do varu. Lidé nadávali rozhodčímu i Dánům. Za 10 minut vykouzlil brankář Koubek geniální zákrok po Dal Hendeho hlavičce, naděje žila. A pak to přišlo: 10 vteřin slávy pro Jakuba Brabce, který míří do Anderlecht­u Brusel. Frýdek hodil daleký aut, sparťanský náhradník trknul hlavou, trefil záchranu a na konci poslouchal rozlučkový pokřik: „Kúúúúba Brabec!“

A paradox večera? Sparta soupeře porazila jeho jedinou seriózní zbraní: dlouhým vhazováním.

Liberec: koncert pana Sýkory

Divočáci z Liberce se s tím nemazlili. V posledních dvou sezonách vyhráli všechny zápasy v předkolech a včera přidali koncert. Záložník Jan Sýkora, který se po obědě dozvěděl, že je poprvé v životě reprezenta­nt, nastřílel hattrick za 35 minut. Bravo! „Krásný večer,“jásal hrdina, který začínal ve Spartě a v létě po něm marně toužila Plzeň. Štěstí, že zůstal...

Byť techničtěj­ší hráče nasadil soupeř, Liberec si proti kyperské Larnace věřil. Euforii, která se přelévala stadionem U Nisy, zažíval na tribuně i trenér Jindřich Trpišovský. Kvůli incidentu v prvním utkání nesměl sedět na lavičce, ale týmu to očividně nevadilo.

Sýkora nebyl jedinou hvězdou žhavého podvečera. Skvěle hrál 34letý Milan Baroš, který dravostí připomněl Baroše ze slavného Eura 2004. První gól připravil excelentně: jednoho soupeře si odtlačil tělem, dravě se pustil mezi dva stopery a přihrál přesně. Když Baroš střídal, lidé mu tleskali vestoje.

Bezchybný byl brankář Dúbravka, který dokonce v závěru – už za jasného stavu 3:0 – chytil penaltu. Výtečně hráli taky stateční stopeři Hovorka s Pokorným.

Dva góly vstřelil Sýkora po centrech z pravého křídla zblízka, třetí přidal chladnokre­vně po Dúbravkově nákopu. Měl sólo a zvládl ho. Na oslavu rozverně ukázal tři prsty. Hattrick. Hotovo!

Liberec obětoval začátek v české lize, aby mohl v poháru nasazovat nejsilnějš­í a hlavně svěží sestavu. Vyplatilo se a klubový majitel Karl dostal krásný dárek k sedmdesáti­nám. Všechno nejlepší, šéfe!

Za postup Liberec získává přes 60 milionů korun a dnes může dostat hodně zajímavé soupeře. Co třeba Manchester United nebo Inter Milán? Mimochodem, v osudí bude také Plzeň, která do soutěže útěchy spadla coby vyřazený tým z předkol Ligy mistrů.

Sparta byla na odpis. Trenér Ščasný na vyhození. Nastal pravý opak. Sparta se zachránila a zahraje si Evropskou ligu. Stejně jako Liberec a Plzeň.

Slavia: nic, nic, nic

Slávisté prominou, ale jejich odveta s Anderlecht­em stojí jen za kratičkou zmínku. Doma krutá porážka 0:3, v Bruselu to samé. První dva góly dostala Slavia z penalty (ta druhá se kopat neměla).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia