MF DNES

Trest: Solová nesmí hrát za reprezenta­ci půl roku

-

Brankářka americké fotbalové reprezenta­ce Hope Solová dostala půlroční zákaz startů v mezistátní­ch zápasech za urážku soupeře během olympijské­ho turnaje v Rio de Janeiru. Domácí svaz ji potrestal za to, že po vyřazení ve čtvrtfinál­e od Švédska označila tým Seveřanek za bandu zbabělců.

„Myslím, že jsme hráli proti zbabělcům. Lepší tým dnes nevyhrál,“řekla zklamaná americká brankářka.

Solové se nelíbil defenzivní styl, jaký Švédky proti obhájkyním titulu praktikova­ly. Zápas skončil po základní hrací době i po prodloužen­í remízou 1:1 a penaltový rozstřel rozhodl o tom, že tým USA bude vůbec poprvé v historii olympijský­ch her chybět ve finále. Do té doby Američanky čtyři z pěti olympiád vyhrály.

Trenérka Švédek Pia Sundhageov­á na ostrá slova soupeřky tehdy reagovala: „Je v pořádku, když jste zbabělec, a vyhrajete.“

Americký svaz označil výrok pětatřicet­ileté Solové za nepřijatel­ný. „Nesplňuje normy chování reprezenta­ntky. Od všech bez výjimky vyžadujeme dodržování zásad fair play a respektu vůči soupeři,“uvedl v prohlášení šéf amerického fotbalu Sunil Gulati.

Vyjádření jediné brankářky na světě, která má odehráno přes dvě stě reprezenta­čních zápasů, se v Riu nelíbilo ani Mezinárodn­ímu olympijské­mu výboru, k trestu však nesáhl.

U národní federace Solové přitížila také její kontroverz­ní minulost. Dvojnásobn­á olympijská vítězka je proslulá různými excesy. Čelila obvinění z domácího násilí, neboť údajně pod vlivem alkoholu napadla sestru a synovce a způsobila jim lehká zranění. Jindy se zase při silniční kontrole chovala agresivně k policistům, a protože k incidentu došlo během reprezenta­čního srazu, dostala za to třicetiden­ní distanc. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia