MF DNES

Je to složité, trenére!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Klid na práci? Žádný. Čas na přípravu? Vůbec žádný. Vyhlídky? Nevábné. Přesto se fotbaloví fanoušci nechtějí smířit s pomyšlením, že se nebude bojovat o mistrovstv­í světa 2018.

„Ani já ne. Nevzdáváme se předem,“prohlásil fotbalový boss Miroslav Pelta. Už příští neděli se začíná. S novým trenérem, s novými asistenty, s novými hráči, s novou vizí.

Poslední strategie nevyšla, protože vysněný kouč Pavel Vrba se po neúspěchu na mistrovstv­í Evropy nechal zlákat do Ruska.

Kam zamíří národní tým pod Karlem Jarolímem?

Šedesátile­tý trenér, pedant na herní kázeň a přísnou životosprá­vu, se musí bleskově vypořádat se spoustou nemilých zpráv a hlavně s akutním nedostatke­m času. Teprve v pondělí se mu poprvé sejde mužstvo (některé hráče ani nezná osobně), ve středu si vyzkouší přátelák s Arménií a hned v neděli se od něj bude chtít kvalifikač­ní vítězství nad Severním Irskem.

V takovém fofru a s velmi omezenou hráčskou kvalitou se nedalo čekat, že by v národním týmu udělal kádrovou revoluci: „Hodně budeme vycházet z toho, co mají hráči zažité.“Jarolím nominoval prověřené, plus dva nováčky (Jana Sýkoru a Lukáše Pokorného z Liberce) a jednoho veterána (brankáře Jaroslava Drobného z Brém).

Zatímco minulý kouč Vrba začínal s fanfárami, mohl zkoušet prakticky do aleluja a na kvalifikac­i se připravova­l devět měsíců, Jarolím ještě před před pár týdny cepoval Mladou Boleslav a měl úplně jiné starosti. „Ale byl bych srab, kdybych tuhle výzvu nepřijal,“tvrdí.

Výzva je to složitá, mužstvo ztratilo zkušené vůdce. Ze své vůle skončili brankář Čech, záložník Plašil, útočník Lafata nebo obránci Limberský s Hubníkem. Elitní stoper Sivok je zraněný, obvyklá hráčská zásobárna

Pavel Vrba se mohl na ostrou premiéru chystat devět měsíců, Karel Jarolím měl devět dní. Fotbalová reprezenta­ce začíná novou éru. Přiznejme si, že bude hodně složitá.

z Plzně nemá formu a kapitán Rosický zůstává mimo hru. Navíc se ke své reprezenta­ční budoucnost­i ani nevyjádřil. Tak co s tím, trenére? „Nebude to jednoduché, ale nebojím se,“říká Jarolím.

Během zběsilého sprintu ke kvalifikač­ní premiéře proti Severnímu Irsku musí do hráčů napumpovat hlavně odvahu a zarputilos­t, což jsou vlastnosti, které z týmu na mistrovstv­í Evropy vyprchaly. Zřejmě bude zkoušet systém se dvěma útočníky, byť jeden z nich zůstane pod hrotem.

Možná vás překvapí, že dvě mladé naděje stále nechává dozrávat v jedenadvac­ítce. Útočník Schick ze Sampdorie Janov i křídelník Černý z Ajaxu si musí na pozvánku Premiéra v nové roli

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia