MF DNES

Uspěchaný průlet Prahou: na debatování nebyl čas

Angela Merkelová přijela do Česka po čtyřech letech. A zdálo se, jako by to byla jiná země a jiná kancléřka.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Rozlehlým nádvořím před Strakovou akademií se rozezní tvrdé, hlasité: „Pozor!“Blíží se sem dlouhá kolona aut a motorek. Všichni zastaví, jen jeden černý vůz může pokračovat k hlavní bráně. Tam už přešlapuje premiér Bohuslav Sobotka. Ženě v šedém kostýmu, která z auta vystoupí, podává kytici.

Pětihodino­vý průlet Prahou německé kancléřky Angely Merkelové právě začíná.

Ač všechno vypadá slavnostně, návštěva má nervózní, až trochu stísněnou atmosféru. Úplně jinou, než jakou Merkelová zažila při své minulé cestě do Prahy.

Bylo to už před čtyřmi lety, což je pro sousední země nezvykle dlouho. Tehdy Merkelová hodinu diskutoval­a se studenty. Našla si na ně čas mezi setkáním s premiérem a prezidente­m, volnou diskusi dokonce přenášela do éteru televize. Její včerejší cesta byla oproti tomu strohá a formální. Hodně opatrná.

I letos se sešla se zástupci univerzit, vědy a průmyslu. Ale za zavřenými dveřmi. Veřejně promluvila pouze po boku Sobotky na Úřadu vlády, když velmi obecně a diplomatic­ky odpovídala na několik otázek novinářů.

Kancléřka přijela do Prahy v úplně jiné situaci než minule. Pro velkou část veřejnosti je symbolem migrační krize. Někým, kdo bezhlavě otevírá brány cizincům. A ač se její hostitelé snažili téma upozadit, bylo jasné, že se to nepodaří.

To se ukázalo právě mezi novináři – českými i německými. Když Merkelová a Sobotka pochválili skvělé vzájemné vztahy, první otázka, která padla, se týkala migrace.

Oba šéfové vlád v reakci na to několikrát zopakovali větu o skvělých vztazích. „Celkově můžeme říct, že česko-německé vztahy jsou na velmi dobré úrovni,“uzavřela téma Merkelová.

To však měla ještě před sebou cestu na Hrad. Prezident Miloš Zeman otevření sporného tématu avizoval už předem. Kromě proimigrač­ní politiky kancléřky kritizoval také protiruské sankce, jejichž zachování Merkelová dlouhodobě podporuje.

Švejk a „dobré vztahy“

Na Hradě dostala Merkelová jako dárek český originál i německý překlad knihy Osudy dobrého vojáka Švejka. Hrad nevysvětli­l, zda je v tom nějaká zvláštní symbolika. „Jde o dárek veskrze originální a typicky český,“řekl MF DNES mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezident kancléřce podle něj řekl, že Němci nemohou přenášet odpovědnos­t za migranty na země, které je na rozdíl od nich nepozvaly.

To, co mělo být oficiálně hlavním bodem návštěvy, tak zůstalo podle očekávání ve stínu – návštěva vědců na Fakultě architektu­ry ČVUT v pražských Dejvicích. Tam se Merkelová seznámila i s nově vznikající­m centrem, kde bude sídlit Český institut informatik­y, kybernetik­y a robotiky. Čeští vědci v něm spolu s německými kolegy vyvíjejí umělou inteligenc­i.

„Věda a průmysl je pro nás důležitá oblast spolupráce. Společnými silami můžeme zlepšit naši konkurence­schopnost,“komentoval setkání vicepremié­r Pavel Bělobrádek podobně obecnými slovy, jimiž Sobotka a Merkelová hovořili o rozdílném pohledu české a německé vlády na uprchlíky.

Diplomacii a opatrnosti se ostatně nakonec nevyhnuli ani na Hradě. Když Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček večer formuloval výstupy z jednání, první bod zněl takto: „Během jednání prezidenta republiky se spolkovou kancléřkou byla konstatová­na shoda na dobré úrovni bilateráln­ích vztahů.“

 ??  ?? (Ne)vítaná návštěva Zatímco Angela Merkelová podstupova­la oficiální program návštěvy, v pražských ulicích demonstrov­aly desítky jejích odpůrců.
(Ne)vítaná návštěva Zatímco Angela Merkelová podstupova­la oficiální program návštěvy, v pražských ulicích demonstrov­aly desítky jejích odpůrců.
 ?? Foto: Petr Topič a Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Petr Topič a Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia