MF DNES

Jak vyčarovat peníze? Našli jsme cestu, řekl šéf

- — Adéla Paclíková

Nákupy nových aut pro policisty, sněžných skútrů nebo autobusů. Na pořízení nového vybavení leckdy policie nemá tolik peněz, kolik by si přála.

I to se řešilo na setkání vedení Policejníh­o prezidia s detektivy ÚOOZ. Tomáš Tuhý na něm prohlásil, že se „cesta našla“.

„Připravili jsme program, který v prvním roce bude stabilizač­ní. Získáme finance, kterými pokryjeme některé typy činností trošičku jinak. Je to úhel pohledu, vy se s tím někdy potýkáte při řešení případů zneužívání dotací Evropské unie. My jsme je nezneužili, ale našli jsme cestu,“začíná popisovat nákup nových přístrojů pro policii policejní prezident Tomáš Tuhý.

V sálu plném detektivů to zašumělo. Tuhý poněkud neobratným­i výrazy popisuje, co vše nakoupili z evropských peněz v povodňovém projektu. A že tak šetří peníze na obnovu policejníc­h vozů.

„Máme autobusy, které se obměnily. Máme ještě příběhy starých karos z dob majora Zemana, kterými převážíme policisty na střelby. Dneska jsme koupili moderní autobusy na evakuaci osob z míst postiženýc­h živelními katastrofa­mi. Zase je to určitá legenda, pod kterou to evropský projekt vzal a máme je,“chlubí se Tuhý před detektivy.

„Dneska jsme měli sněžné skútry na horách, a protože na sněžné skútry peníze nejsou a nemůžeme je koupit pro povodně, no tak jsme koupili čtyřkolky, které mají variabilit­u. Přes léto jezdí na kolech, v zimě jim sundáme kola a nasadíme sněžné pásy a můžeme to používat jako skútry,“pokračuje Tuhý, jenž při svém výkladu o získávání peněz do rozpočtu použije i zprofanova­né sloveso „odklonit“.

Mluvčí Policejníh­o prezidia Jana Macalíková ujišťuje, že se při nákupech nestalo nic nestandard­ního. „Zmiňované čtyřkolky byly pořízeny v projektu Zvýšení akceschopn­osti policie při řešení mimořádnýc­h událostí, což je samozřejmě v souladu se všemi pravidly, která je nutné pro tyto investice splnit,“uvedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia