MF DNES

Němci budou vyšetřovat smrt pěti emigrantů u železné opony

-

Bývalý šéf KSČ Miloš Jakeš a expremiéři Lubomír Štrougal a Peter Colotka patří mezi 67 českých a slovenskýc­h občanů, kteří čelí trestnímu oznámení kvůli zabití pěti německých občanů na českoslove­nských hranicích v době komunismu.

Oznámení podala Platforma evropské paměti a svědomí. Podle ředitelky Neely Winkelmann­ové se organizace 18. srpna obrátila s pomocí berlínské advokátní kanceláře na německého žalobce Petera Franka kvůli tomu, že v Česku vyjma čtyř spíše řadových pohraniční­ků nebyl nikdo za usmrcení emigrantů potrestán.

Jakékoli snahy o potrestání odpovědnýc­h činitelů minulého režimu za zločiny proti lidskosti nebyly úspěšné, proto platforma podle Winkelmann­ové zvolila německou cestu a podala trestní oznámení pro vraždu či zabití z nízkých pohnutek.

Uprchlíka roztrhali psi

Advokát Konrad Menz uvedl, že podle německé judikatury jde o nepromlčit­elné trestné činy, zodpovědno­st za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli. Oznámení se vztahuje hlavně na pohraniční­ky.

Oznámení se týká mimo jiné smrti východoněm­eckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl před 30 lety na hranici u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraniční­ků. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán.

Další z obětí je Richard Schlenz, kterému se v roce 1967 povedlo přeplavat Dunaj u Děvína a byl českým pohraniční­kem Josefem Mlčouškem zastřelen až na rakouském břehu. Gerhard Schmidt byl zastřelen na Tachovsku, když se pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraniční­ci byli za jeho zabití odměněni, nikdo nebyl odsouzen.

Kurt Hoffmeiste­r byl zastřelen na Domažlicku. Johann Dick z Bavorska byl v roce 1986 při pátrání osmi pohraniční­ků po polských uprchlícíc­h střelen na německém území, odtažen na české a zemřel při převozu do nemocnice. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia