MF DNES

Jste svéprávní, pomozte si sami, vzkazuje klientům VZP

-

Najít klinického logopeda, který bere nové pacienty, je alespoň v Praze nelidský úkol. Ordinace, které vás vezmou, mají častokrát smlouvu jen s některými pojišťovna­mi, a člověk by tedy u nich musel platit zhruba tisíc korun za měsíc. „Všeobecná zdravotní pojišťovna s námi už dlouhodobě nechce uzavřít smlouvu, že prý je logopedií tady v místě dost,“říká Milena Čámková z logopedick­é ordinace na Proseku. Přitom právě v Praze 9 jsem se snažila najít marně logopedii, která přijme pacienta bez dlouhého čekání.

Protože zdravotní pojišťovny jsou povinné najít svému pojištěnci dostupného odborníka, který nabízí péči bez platby, píši Všeobecné zdravotní pojišťovně dotaz. Co má dělat pacient po mozkové mrtvici nebo rodič dítěte s vážnou poruchou řeči, který nemůže volnou logopedii sehnat? „Pokud by snad některý z našich klientů skutečně měl problém s dostupnost­í zdravotníc­h služeb, ať neváhá a obrátí se na příslušné klientské pracoviště VZP, kde mu se vším rádi a ochotně poradí,“odpovídá mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

„Na které telefonní číslo se mají čtenáři tedy obracet?“ptám se. „Naši klienti jsou jistě svéprávní a dokážou se zorientova­t,“odpovídá mluvčí. Namítám, že jsem rovněž svéprávná klientka VZP a prosím telefonní číslo pro naše čtenáře. „Nezneužíve­jte, prosím, své postavení novinářky a neřešte své problémy přes tiskové oddělení.“Omlouvám se tedy panu Tichému za vyrušení z klidu a za bezradné pacienty doufám, že podobná míra ochoty není mezi zaměstnanc­i VZP normou.

 ?? Zápisník Iva Bezděková ?? reportérka MF DNES
Zápisník Iva Bezděková reportérka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia