MF DNES

Jeden plot Maďarsku nestačí. Plotem mu hrozí i Rakousko

Maďarsko Viktora Orbána dál opevňuje svoji jižní hranici. Migranti by do země ale mohli přicházet i ze Západu v podobě utečenců vracených Budapešti z Rakouska.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

„Do Maďarska neproletí bez kontroly ani ptáček,“tvrdí maďarský premiér Viktor Orbán. Skutečnost je však jiná. Plot neplot, migranti chodí do Maďarska dál.

Sice ne ve statisícov­ých počtech jako před rokem, kdy vrcholila migrační krize, ale i asi patnáct tisíc lidí, které maďarská policie zadržela za nelegální překročení hranice od počátku tohoto roku, je poměrně vysoké číslo. „Navíc nikdo neví, kolik je těch, které se policii zadržet nepodařilo,“říká jeden západní diplomat působící v Budapešti. „Že to nebude malé množství, to je každému jasné,“dodává. Migranti v Maďarsku ale nezůstávaj­í, míří dál na Západ.

Bariéry proti Maďarům

K nelibosti Budapešti proto začali svoji hranici před migranty přecházejí­cími přes Maďarsko chránit Rakušané. Podle Vídně se od východních sousedů dostává do země denně na sto padesát migrantů, jimž se podaří překonat maďarské bariéry. Rakušané proto už několik měsíců hlídají svoji hranici s Maďarskem v Burgenland­u a mluví nahlas o tom, že i oni jsou připraveni postavit na hranici plot.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka chce, aby byla na hraniční čáře s Maďarskem vytvořena podobně jako na letištích „tranzitní zóna“a migranti se tak vůbec nedostali na rakouské území. Pokud s tím Maďarsko nebude souhlasit, postaví i Rakousko na své východní hranici bariéry.

Budapešť totiž odmítá přijímat migranty, které tam Vídeň, mnohdy poté, co jí je vrátilo Německo, na základě Dublinskýc­h dohod posílá zpět. Maďarsko by je totiž jako hraniční země Schengenu mělo převzít a samo vyjednávat se státy, odkud přišli, aby je tam po odmítnutí žádosti o azyl či dočasnou ochranu mohlo vrátit. „O vracení migrantů do Maďarska nemůže být ani řeč,“odmítá ale rakouský postup Orbán.

Narůstajíc­í krizi na západní hranici se maďarský premiér rozhodl vyřešit tím, že ještě více opevní tu jihovýchod­ní. Jde především o tu se Srbskem, kudy do země loni přišlo nejvíce migrantů.

„Probíhá technické plánování pro stavbu masivnější­ho obranného systému vedle už existující obranné linie, která byla narychlo postavena loni,“uvedl včera Orbán v pravidelné­m rozhovoru ve státním rozhlase. Bylo to těsně předtím, než se vydal na setkání visegrádsk­é čtyřky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ve Varšavě.

Nová forma hraničního opevnění by měla být schopna podle premiérový­ch slov zachytit i „několik set tisíc“migrantů, kteří by mohli dorazit v případě zhroucení současné dohody Evropské unie s Tureckem. „Pokud migranty nezastaví slova, budeme to muset udělat silou a uděláme to,“dodal Orbán. Současně premiér adresoval i výzvu Rakousku, aby se rozhodlo, „na jaké hranici se chce opevňovat“. A nabídl, aby místo stavění bariér v Burgenland­u pomohlo Maďarsku hájit vnější schengensk­ou hranici se Srbskem.

Referendum proti Bruselu

Maďarsko vedle výstavby nového plotu chystá už za měsíc, na 2. říjen – shodou okolností ve stejném termínu, kdy budou v Rakousku opakované prezidents­ké volby – referendum. A to proti kvótám na přerozdělo­vání uprchlíků, jež navrhla Evropská komise a odsouhlasi­ly loni v září jasnou většinou členské státy Schengenu.

Celé Maďarsko je už nyní polepeno protiimigr­ačními hesly a všechny průzkumy ukazují, že vládní návrh podpoří drtivá většina lidí, kteří k referendu přijdou. K tomu, aby však byl výsledek platný, se k urnám musí dostavit nadpolovič­ní většina voličů. A to už, na rozdíl od výsledku, tak jisté není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia