MF DNES

Přijeli poznávat Itálii, čekala na ně smrt

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Nejméně osm cizinců našlo při středečním zemětřesen­í ve střední Itálii smrt v troskách zřícených budov. Smutek zasáhl především Británii – ta zatím registruje tři oběti.

Mezi nimi je britský pár, který před časem koupil dům ve vesnici Sommati zhruba dva kilometry od Amatrice, města s nejvyšším počtem mrtvých. Jejich dvě děti přežily a podle posledních zpráv se nacházejí v nemocnici – jejich stav lékaři neupřesnil­i.

Třetí potvrzenou britskou obětí je 14letý chlapec, který přijel do oblasti na návštěvu s rodinou. Chlapcova matka má rozdrcený obličej a otec zlomenou nohu. Jako jediná z rodiny přežila tragédii bez úhony chlapcova sestra.

Každý z rodičů byl původně odvezen do jiné nemocnice. Když se lékaři dozvěděli, že patří k sobě, převezli muže, který měl lehčí zranění, k ženě. „Věříme, že se společně lépe vyrovnají s tragédií,“řekl britskému listu The Mirror šéf nemocnice v Rieti, kde je nyní pár hospitaliz­ován. Až poté, co byli rodiče svezeni k sobě, sdělili jim lékaři zprávu o synově úmrtí.

Mezi zahraniční­mi oběťmi neštěstí jsou i dva Rumuni – další čtyři byli mezi zraněnými. Jednu oběť ohlásily Španělsko, Kanada a Salvador. Salvadorsk­á občanka Rosaura Valienteov­á však žila v Itálii už od roku 2009. Neštěstí přežil její syn Roberto jen s menšími zraněními.

Také další cizinci jsou na seznamu pohřešovan­ých. Například jen rumunské ministerst­vo zahraničí včera dál pátralo po osmi svých občanech.

Příběh jeptišky z ikonické fotky

Řádová sestra Marjana Lleshiová se stala jednou z „tváří“zemětřesen­í – snímek, na němž pololeží, polosedí na ulici v Amatrice a píše cosi na mobilu, zatímco za ní je mrtvé tělo, byl jedním z prvních, který po neštěstí obletěl svět. Americké zpravodajs­ké stanici CBS teď vypověděla svůj příběh. Když začaly ničivé otřesy, spala zrovna v klášteře Don Minozzi. Spolu s dalšími šesti řádovými sestrami se zde starala o přestárlé ženy.

Když ji otřesy probudily, jako první zaznamenal­a zvířený prach a krev. Chtěla se okamžitě dostat pryč. Zjistila však, že to nejde. A na její volání o pomoc nikdo neodpovída­l. „Když už jsem ztratila veškerou naději, že bych mohla být zachráněna, smířila jsem se s tím a začala jsem mobilem posílat textové zprávy blízkým, aby se za mě modlili,“svěřila se Marjana Lleshiová před sídlem svého řádu v Ascoli Piceno. „Věděla jsem však, že nemůžu poslat zprávu své rodině. Bála jsem se, že by se můj otec zhroutil a možná i zemřel, kdyby se něco takového dozvěděl.“

Nakonec ji v troskách zachránil mladý muž, který řádovým sestrám pomáhal v péči o přestárlé. Ihned poté usedla na chodník a začala psát všem, které předtím zpravila o svém umírání, že zůstala naživu. V tu chvíli ji vyfotil reportér agentury ANSA.

Řadu hodin pak Lleshiová strávila v nemocnici – měla poraněnou hlavu a především plíce byly zanesené prachem. V jejím řádu přišly o život tři jeptišky a zemřely i nejméně čtyři ženy, o něž se staraly.

Lleshiová je albánského původu – a moc se těšila na příští víkend, kdy bude 4. září ve Vatikánu svatořečen­a zřejmě nejslavněj­ší Albánka – Matka Tereza. Původně měla být u toho. Teď si však myslí, že na to nebude mít energii. „Chtěla bych jet, ale asi to nezvládnu,“svěřila se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia