MF DNES

Největší perla na světě ležela 10 let pod postelí

-

Deset roků se mu pod postelí válel poklad, filipínský rybář však o tom neměl tušení.

Cosi velkého kdysi vytáhl z moře, líbilo se mu to, a tak si nález ponechal jako talisman pro štěstí. Strčil ho pod postel a brzy na něj zapomněl.

Nedávno se rozhodl, že se přestěhuje, a tak znovu objevil onu čtyřiatřic­et kilogramů vážící „lasturu“. Přece jen v něm zahlodala pochybnost, jestli by nemohla mít nějakou cenu, a tak nález zanesl k posouzení místním úřadům. Odcházel v šoku. Jednalo se o obří přírodní mořskou perlu, pravděpodo­bně největší svého druhu na světě.

„Byli jsme ohromeni, když nám perlu přinesl,“citoval server BBC Aileen Amuraovou z turistické­ho úřadu na ostrově Palawan. „Nyní už jen čekáme na ověření pravosti od gemologů, ale věříme, že pro město Puerto Princesca získáme rekord největší perly objevené v největší lastuře,“dodala.

Nejmenovan­ý rybář perlu našel náhodou – když se při bouři snažil vyprostit kotvu zpod kamene kousek od pobřeží Palawanu. Pak zjistil, že nejde o kámen, ale o obrovskou lasturu.

Svérázný talisman nakonec rybáři zřejmě přinese netušené štěstí. Odborníci totiž odhadují, že „nález“může mít cenu až sto milionů dolarů. (kro)

 ??  ?? Obří perla váží 34 kg, je dlouhá 67 cm a široká 30 cm.
Obří perla váží 34 kg, je dlouhá 67 cm a široká 30 cm.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia