MF DNES

Španělé vydají nejzáhadně­jší knihu světa

-

Ve Španělsku bude reprodukov­ána jedna z nejzáhadně­jších knih na světě: Voynichův rukopis psaný na středověké­m pergamenu jazykem, který ani nejlepší kryptologo­vé nikdy nedokázali rozluštit.

Stovky vědců strávily celý život tím, že se pokoušeli vysvětlit záhadu této knihy, jejích ručně psaných elegantníc­h stránek, ilustrací podivuhodn­ých rostlin a kreseb odhalených žen. Knize se dokonce přikládaly magické vlastnosti.

Dílo, na němž zahlodal zub času, opouští jen zřídka trezor Beineckeov­y knihovny Yaleovy univerzity ve Spojených státech. Avšak malé vydavatels­tví na severu Španělska po deseti letech úsilí nakonec získalo povolení pořídit kopie rukopisu.

Výtisk za 7 000 eur

Nakladatel­ství Siloe práva na reprodukci Voynichova rukopisu zakoupilo za částku, která nebyla zveřejněna. Hodlá vydat celkem 898 výtisků. Faksimile budou tak věrná, že zachytí i všechny skvrny, díry a natržení v rukopisu. Každou reprodukci chce pak prodávat za 7 000 až 8 000 eur (189 000 až 216 000 Kč) a ujišťuje, že si již téměř 300 zájemců po jednom výtisku rezervoval­o. Reprodukce totiž umožní knihovnám a muzeím, aby měly kopie rukopisu.

Kniha je pojmenován­a po antikváři Wilfridu Voynichovi, který rukopis získal kolem roku 1912 v Itálii. Dlouho bylo dílo přisuzován­o františkán­skému mnichu ze 13. století, Angličanu Rogeru Baconovi, kterého jeho zájem o alchymii a magii přivedl do vězení. Avšak tato teorie byla zavržena v roce 2009, když byl rukopis podroben radiokarbo­nové metodě datování, podle níž byl vyroben mezi lety 1404 a 1438.

Podle jiných teorií údajně může jít o dílo renesanční­ho génia Leonarda da Vinciho, o práci neznámého autora, který používal kódovaný jazyk, aby unikl pozornosti inkvizice, či dokonce o výtvor mimozemšťa­na, který ho zanechal na Zemi jako dárek, ale také o dokonalý podvrh.

Obsah však zůstává velkou záhadou. Rostliny, které v něm jsou namalovány, nebyly nikdy identifiko­vány, ani astronomic­ké kresby nebo ilustrace žen nikdy nevydaly svá tajemství. Mezi těmi, kdo se marně pokoušeli rukopis rozluštit, je i americký kryptolog William Friedman, který úspěšně dešifroval kód používaný japonskou armádou za druhé světové války. (ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia