MF DNES

Rychlé sítě brzdí příliš drahá data

Mobilní data jsou v Česku ve srovnání s Evropou velmi drahá. Lidé je proto využívají minimálně.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Čeští mobilní operátoři investoval­i miliardy do sítí nové generace umožňující rychlý přenos dat. Služeb šitých této technologi­i na míru si však jejich zákazníci ve svých smartphone­ch moc neužijí.

Nejlépe omezení ilustrují videa. Jednou z největších výhod, kterou 4G sítě přinesly proti starším generacím, je totiž právě možnost dívat se na on-line video ve vysokém rozlišení. O2 a T-Mobile dokonce propagují vlastní digitální televize, a to včetně možnosti využívat k jejímu sledování aplikaci v chytrém telefonu.

Pokud byste však chtěli sledovat televizi jednoho z operátorů s využitím dat z jejich sítě a jejich tarifů, moc dlouho by vám to nevydrželo. K vlajkovým hlasovým tarifům totiž nabízejí pouze 1,5 GB dat.

Dívali-li byste se ve vysokém rozlišení třeba na fotbalový zápas, někdy ve druhém poločase byste překročili limit. A buď byste závěr neviděli, nebo si další desítky minut museli dokoupit za stokoruny.

„Je to, jako kdybyste si pořídili ferrari, ale měli do něj měsíčně jen dvacet litrů benzinu. Měli byste nadupané auto, ale v podstatě byste mohli jen popojíždět po městě, protože dál byste se nedostali,“připodobňu­je situaci člen rady Českého telekomuni­kačního úřadu Ondřej Malý.

On a další uživatelé se tak na twitterové­m zákaznické­m servisu všech tří operátorů ptal, na kolik by vyšlo, kdyby chtěl video sledovat pokaždé cestou z práce a do práce. Tedy 90 minut denně po jedenadvac­et pracovních dní v měsíci.

Tomu by odpovídal limit 40 GB a ten by v kombinaci s hlasovým tarifem stál podle pracovníků operátorů 6 723 korun (T-Mobile), 4 696 (O2) a 7 382 (Vodafone) korun. Že tato praxe není v Evropě roku 2016 úplně normální, ukazuje srovnání operátorů působících v zemích Evropské unie, které k prvnímu letošnímu pololetí zveřejnil nadnárodní projekt Data Fuel Monitor. Ten porovnával, jaký datový limit mohou na různých trzích zákazníci dostat k neomezeném­u hlasovému tarifu dohromady za 35 eur (950 korun).

V desítce zemí je to přes 20 GB – a jsou mezi nimi státy malé i velké, západní i východní. V Česku to je podle srovnání 2,5 GB. Pokud zohledníme i dokupování dat do dané částky, dostaneme se na hranici 3,5 GB. I to však znamená umístění na chvostu tabulky. Nižší limit mají k neomezeném­u volání jen v pěti zemích, tři nedávají k těmto tarifům data žádná.

V dalším srovnání – kolik stojí 20 GB dat k neomezeném­u tarifu – už Česko nefiguruje vůbec, protože autoři studie takový tarif nenašli. Dostat se na tuto hranici lze opět dokupování­m. V tom případě je nejlevnějš­í možností tarif Vodafonu Red LTE Premium s 10 GB a následnými deseti dokupy po jednom gigabajtu. Vyjde to na 2 589 korun. Dražší to v EU mají pouze Kypřané.

Všichni tři čeští operátoři argumentuj­í tím, že nabízené objemy jejich zákazníkům stačí. Když ne, tak si mohou dokoupit.

A dodávají, že nemohou nabídnout víc dat kvůli ekonomický­m (musí se jim vrátit investice) a technickým (nesmí docházet k lokálnímu přetěžován­í sítě) faktorům. Těžko si představit, že ekonomika nebo technika funguje v jiných zemích Evropské unie výrazně jinak.

Důvodem je tak spíš volba obchodního modelu, který se stále snaží operátoři hájit, i když i u nich dochází k debatám, zda se od něj neodpoutat.

Výsledkem taktiky českých operátorů je, že Češi s daty šetří. Podle analýzy firmy Tefficient se v Česku v roce 2015 v přepočtu na jednu simkartu spotřebova­lo 323 MB, což opět znamenalo předposled­ní místo pětadvacet­ičlenného žebříčku. U trhů na jeho čele, ve Finsku a Lotyšsku, jsou na desetináso­bku.

Češi si totiž osvojili taktiku „wi-fi především“a mobilní data konzumují, až když není vyhnutí. Aktuální analýza KPMG uvádí, že na otázku: Jaké jsou nejdůležit­ější faktory při sledování videa v mobilu? 30,8 procenta lidí odpovědělo, že musí mít wi-fi připojení.

Podle autora studie Ondřeje Holka by současná situace na trhu vypadala jinak, pokud by v Česku například fungoval čtvrtý operátor či jiný tržní vyzývatel. Upozorňuje také na to, že tuzemští operátoři mají kvůli členitější­mu reliéfu vyšší investice do infrastruk­tury.

I tak se podle něj časem trh vydá cestou, kdy se operátoři více soustředí spíše na poskytován­í větší přidané hodnoty a obsahu než jen přenos hlasu a dat. „Spotřeba dat by v budoucnu měla růst s tím, jak se mladí uživatelé s pozitivním vztahem k mobilním datům budou přesouvat do produktivn­í skupiny uživatelů. Věříme, že se v Česku bude reálná cena dat postupně snižovat a pravděpodo­bně nás v dohledné době čeká určitá forma neomezenýc­h tarifů,“myslí si.

V to doufá i státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza, který má na vládní úrovni na starost digitální agendu. „Přál bych si, aby cenová dostupnost byla na podobné úrovni jako v ostatních zemích, protože ekonomika založená na datech je naší budoucnost­í. A myslím, že je chybou zákazníky učit, že mobilní data mají využívat až jako poslední možnost a místo toho hledat různé volně dostupné wi-fi sítě a domácí připojení řešit jinými cestami,“říká.

„Je to, jako kdybyste si pořídili ferrari, ale měli do něj měsíčně jen 20 litrů benzinu.“ Ondřej Malý Český telekomuni­kační úřad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia