MF DNES

Co je co a kdo je kdo?

-

Dříve se říkalo půjčka – věřitel – dlužník. Nový občanský zákoník s sebou přinesl i změnu terminolog­ie. Když se v názvech spletete, svět se sice nezboří, protože smlouva se posuzuje podle svého obsahu, ale správné označení předejde případným nedorozumě­ním.

Zápůjčka – zapůjčitel – vydlužitel ● Zápůjčka může být úplatná (úrok), nebo bezúplatná, peněžitá, či nepeněžitá. ● Když není určena splatnost, je třeba smlouvu vypovědět. Výpovědní doba je ze zákona šest týdnů, pokud není dohodnutá jinak. Nejsou-li sjednány úroky, lze zápůjčku splatit i bez výpovědi. ● Pokud bylo vrácení zápůjčky ujednáno ve splátkách, může zapůjčitel od smlouvy odstoupit a požadovat splnění dluhu i s úroky při prodlení vydlužitel­e s vrácením více než dvou splátek nebo jedné splátky po dobu delší než tři měsíce. Platí jen pro zápůjčku, úvěru se netýká. ● Pro vracení zápůjčky v jiné měně platí, že se vrací hodnotově tolik, aby se rovnalo, tomu, co bylo dáno.

Výpůjčka – půjčitel – vypůjčitel ● Smlouvou o výpůjčce půjčitel přenechává vypůjčitel­i nezuživate­lnou věc (něco, co se nespotřebo­vává) a zavazuje se mu umožnit její bezplatné dočasné užívání. ● Vypůjčitel může vrátit věc předčasně, ale nemůže tak učinit bez souhlasu půjčitele, pokud by mu tím způsobil obtíže. ● Půjčitel se nemůže domáhat předčasnéh­o vrácení, pokud to nebylo ujednáno. ● Náklady spojené s užíváním věci nese vypůjčitel ze svého ( benzin do sekačky). Pokud sekačka nejde nastartova­t (mimořádné náklady), tak věc vrátí půjčiteli, aby náklady vynaložil sám. ● Práva půjčitele a vypůjčitel­e musí být uplatněna u soudu do tří měsíců od vrácení věci.

Výprosa – půjčitel – výprosník ● Obsahem výprosy je dočasné bezplatné přenechání věci k užívání. Není sjednán účel užívání ani jeho doba. ● Předmětem může být jak věc movitá, tak nemovitá. ● Půjčitel tak může v podstatě kdykoli požadovat věc zpět, naopak výprosník nemůže věc libovolně vrátit, hlavně ne v době, kdy by tím způsobil půjčiteli obtíže.

Úvěr – úvěrující – úvěrovaný ● Smlouvou o úvěru se úvěrující zavazuje, že úvěrovaném­u poskytne na jeho požádání a v jeho prospěch peněžní prostředky do určité částky, a úvěrovaný se zavazuje poskytnuté peněžní prostředky vrátit a zaplatit úroky. ● Úvěr včetně úroků se vrací v té měně, ve které byl poskytnut. Doba úvěru plyne ze smlouvy, stejně tak jeho účel. ● Úvěrovaný vrátí peněžité prostředky v dohodnuté době, jinak do měsíce ode dne, kdy byl o vrácení požádán. ● Úvěrovaný může vrátit úvěrujícím­u peněžní prostředky před smluvenou dobou. Úroky zaplatí jen za dobu od poskytnutí do vrácení peněžních prostředků. ● Pokud by peníze byly použity na jiný účel, může úvěrující od smlouvy odstoupit a požadovat, aby úvěrovaný bez zbytečného odkladu vrátil vše včetně úroků.

Půjčujete někomu z rodiny? Nestyďte se trvat na sepsání smlouvy Zdeňka Beranová, advokátka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia