MF DNES

Metuzalémo­vé z říše zvířat

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Nejspíš se narodila v době bitvy na Bílé hoře. Ale odhad jejího věku se pohybuje v rozpětí mezi 270 a 510 lety, a do života tak mohla vstoupit kdykoli mezi panováním Vladislava Jagellonsk­ého a Marie Terezie. Myslím samici žraloka grónského, která získala prvenství v žebříčku nejstaršíc­h obratlovců.

S výhradami byla dosud v jeho čele želva obrovská reprezento­vaná samcem Adwaitou. Toho měl v polovině 18. století přivézt do Kalkaty lord Clive, a když tam Adwaita roku 2006 uhynul, byl mu přisuzován věk 255 let. Jenže není jisté, že šlo o téhož jedince, kterého dovezl lord Clive. Hlavním konkurente­m žraloka grónského je proto velryba grónská. Věk jedné z těchto velryb určil zoolog Craig George na 211 let. Došel k němu analýzou aminokysel­in z oční čočky, mnozí mu však nevěřili. Satisfakce se mu dostalo až po letech, kdy Eskymáci v jiné velrybě grónské nalezli zbytky starého hrotu harpuny. Jak George zjistil, šlo o typ, který se používal jen krátce po roce 1879. Věk velryby díky tomu určil na 115 až 130 let a dodal věrohodnos­t svým předchozím výsledkům.

Žebříček zvířecích metuzalémů by vypadal jinak, kdybychom jej rozšířili na veškeré živočišstv­o. Všechny by předstihla „škeble“arktika islandská pojmenovan­á Ming. Její věk badatelé ohodnotili na 507 let! A kdybychom zahrnuli i kolonie mořských hub a korálů, začali bychom počítat v tisících let. Jenže to už by byl jiný příběh, který spíše než k rekordům směřuje k poznání, že každý tvor žije dál ve svých potomcích a díky nim se stává „nesmrtelný­m“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia