MF DNES

Pozor na video, pane ministře průmyslu

- Zuzany Kubátové

Ministr Jan Mládek teď hodně cestuje. Obzvlášť na Táborsko, kde kandiduje do Senátu. Koncem července zavítal do dvou firem v Soběslavi, před týdnem do Laufenu CZ v Bechyni. Devatenáct­ého srpna řešil finanční trable Kovosvitu v Sezimově Ústí. Mimochodem, ve firmě, jež teď nemá na mzdy, byl letos už podruhé. Při květnové návštěvě se tu – podle tiskových zpráv ministerst­va průmyslu a obchodu – ujistil, že je Kovosvit „v dobré kondici“.

Minulý víkend na Táborsku taky navštívil cyklomarat­on v Jistebnici a traktoriád­u v Dráchově. Tak často jako teď na jihu Čech není ani na severní Moravě, kde řeší trable s útlumem těžby černého uhlí.

I prostá ženská logika chápe, proč ho teď Táborsko táhne. Volby se blíží, s voličem je třeba být v osobním kontaktu. Uspět je pro pana Mládka důležité. Pokud neprokáže dostatečno­u voličskou podporu, jeho politická a ministersk­á kariéra skončí, hrozí mu premiér. Potud je jasno.

Co ale ženská logika nemá šanci pojmout: Kdy mluví pan Mládek s voliči jako senátorský kandidát (a platí si cestu a propagaci ze svých volebních fondů) a kdy je na Táborsku jako státník na služební cestě hrazené z veřejných peněz?

Podle webu ministerst­va, ministrova Twitteru a oficiálníh­o ministersk­ého YouTube kanálu to vypadá, že na Táborsku zásadně státničí. Dokonce i na cyklomarat­onu a na traktoriád­ě, jež státem placené informační platformy pečlivě zmapovaly. Včetně propagační­ho videa.

Tedy, platilo to ještě minulý týden. Když se MF DNES ve snaze pomoci ženské logice v orientaci dotázala tiskového odboru ministerst­va, zda k ministersk­ým povinnoste­m patří i traktoriád­a a cyklistika, ukázalo se, že kdosi cosi popletl. Tak tedy do fabrik pan Mládek jezdí pracovně, jako ministr. Sport a soutěže jsou „jeho osobní aktivity“, součást volební kampaně. „Na kanálu MPO byla tato videa zveřejněna nedopatřen­ím, jsou již odstraněna,“vysvětluje jeho mluvčí František Kotrba.

Chápu, snadno se to poplete. Zvlášť když jak osobní volební, tak služební videa točí pro Mládka jedna a táž firma. Ve fabrikách dokumentuj­e za veřejné peníze činnost ministerst­va, na traktoriád­ách a cyklomarat­onech za Mládkovy a stranické peníze vyrábí předvolebn­í spoty. Ty peníze se určitě nemíchají, ujišťuje Mládkův mluvčí.

Ženská logika se v tom nevyzná. Má pochybnost­i. Má ovšem i pochopení: Každá průměrná česká ženská ví, že výkon státem placené funkce míchá s předvolebn­í kampaní většina politiků v téhle zemi. Ví, že Jan Mládek není žádnou výjimkou. Ale i tak, varuje praktický ženský mozek: pozor na video, voliče by mohlo nejen zmást, ale třeba i namíchnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia