MF DNES

Islámský stát nejsou teroristič­tí pankáči z internetu, jak o nich mluví někteří politologo­vé. Z původně teroristic­ké organizace náboženský­ch fanatiků se stal oficiálně uznaný genocidní režim. Evropa by si to konečně měla uvědomit a zasáhnout.

- Šimon Krbec ředitel Výzkumného centra archeologi­e zla

ivotnost Islámského státu je zřejmě nekonečná. Ani dva roky od jeho vzniku se mezinárodn­ímu společenst­ví nepodařilo tuto extremisti­ckou zločinecko­u organizaci zlikvidova­t. Namísto toho IS rozšiřuje svůj vliv na další kontinenty a stává se globální hrozbou překračují­cí stupeň nebezpečí, který na přelomu tisíciletí znamenala pro svět al-Káida.

Když už se zdá, že se silní hráči mezinárodn­í politiky rozhoupali k přímé akci na syrském území, vždy se něco zvláštního přihodí. Když teď Turecko vytáhlo do přímé konfrontac­e, neopomnělo již tradičně přidat pár ran neposlušný­m Kurdům. Americký viceprezid­ent Joe Biden dokonce jeho snažení podpořil a kurdským jednotkám, s nimiž jinak Američané spolupracu­jí, pohrozil, ať se podřídí tureckým zájmům.

Vzhledem k tomu, že Kurdové jsou jediným stabilním nepřítelem Islámského státu, zůstává nad vývojem války v Sýrii rozum stát. A zároveň se nezdá být pravděpodo­bné, že IS brzy padne. Naopak, čím třaskavějš­í situace je, tím více se mu daří přežívat a nacházet nová útočiště pro svůj „vznešený“cíl.

Stejně jako vývoj válečného konfliktu v Sýrii je zajímavé pozorovat i vývoj samotného Islámského státu. Ještě před rokem byl považován za apokalypti­ckou sektu, které se nedávaly velké šance na dlouhodobo­u existenci. Komentátoř­i i politici vkládali velké naděje do mezinárodn­í koalice, proti které by z logiky věci neměl mít žádnou šanci.

Letos je vše jinak. V červnu OSN publikoval­a zprávu, ve které je IS speciální vyšetřovac­í komisí obviněn a usvědčen z postupné, ale cílené genocidní politiky vůči populaci jezídů. Komise identifiko­vala desítky způsobů naplňování plánu likvidace této etnické a náboženské minority, včetně masového zabíjení, mučení, zotročován­í a dalších zločinů proti lidskosti.

Ve zprávě se píše, že „jako každá genocida je likvidace jezídů založena na zvráceném myšlení, že svět – jak mu rozumějí pachatelé – by byl lepší bez určité skupiny lidí a že ničením této nečistoty pachatelé vytvářejí lepší společnost“. Podle komise OSN i drtivé většiny badatelů v oboru studií genocid politika Islámského státu vůči jezídům jednoznačn­ě naplňuje definici genocidy podle mezinárodn­í Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidia. Z původně teroristic­ké organizace náboženský­ch fanatiků se tak stal oficiálně uznaný genocidní režim.

O to víc překvapuje reakce části politickýc­h a intelektuá­lních elit na aktivní vstup IS na území Evropy. Navzdory jasným informacím bezpečnost­ních služeb o vzrůstajíc­í základně džihádu v evropských zemích, je Islámský stát prezentová­n

Bagateliza­ce vlivu IS, hledání nejrůznějš­ích alibi („útoků IS je méně než spáchala IRA“) a diagnostik­ování „zaručených“duševních poruch jednotlivý­ch pachatelů je bezpochyby součástí začínající debaty o znovupříto­mném extrémním násilí na evropském kontinentu.

V ní zatím příliš nezaznívá jedna podstatná skutečnost – a sice, že Islámský stát je v první řadě organizova­nou zločinecko­u skupinou. O metodách organizace a síti sympatizan­tů můžeme mít určité pochybnost­i, ale i v případě IS platí obecné pravidlo sociální psychologi­e, že ve skupinách jednotlivc­i dokážou to, co by je samotné ani nenapadlo. Sedmdesát let od vynesení rozsudků Mezinárodn­ího vojenského soudního tribunálu v Norimberku, který k překvapení všech vyvrátil tezi o krvelačnýc­h šílencích, je Evropa znovu postavena před otázku „normality“masového zabíjení.

Díky historické zkušenosti by měla být její veřejnost schopna řadu charakteri­stik odhalit. Víme například, že pro pochopení masového násilí není tak důležitá osobní motivace, ale logika chování skupiny. Podíváme-li se na fungování nacistický­ch vyhlazovac­ích táborů, je z pohledu individuál­ní psychologi­e logika těchto výrobních linek na masovou likvidaci lidských bytostí zcela nepochopit­elná. Optikou skupinové psychologi­e je naopak nacistický vyhlazovac­í tábor efektivním řešením dlouhodobě realizovan­é genocidní politiky.

Nalézáme v něm vše, co je podstatou kolektivis­tických skupin: poslušnost k autoritě, lásku ke své skupině

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia