MF DNES

Magistrát na Knížecí? Praha hledá novou adresu

Praha připravuje velké stěhování úředníků ze Škodova paláce a možná i z budov v okolí Mariánskéh­o náměstí. Úřad totiž potřebuje více místa. Podle poslední analýzy by se mohl stěhovat na Knížecí, druhá v pořadí lokalit je Florenc.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Institut plánování a rozvoje oznámkoval pozemky vybrané pro budovu nového obřího sídla magistrátu jako v ruské škole. Tam je také pětka vynikající známka, a naopak jedničkami se nikdo moc nechlubí. V tomto známkování dopadly nejlépe a také nejlevněji pozemky na Knížecí, druhá v celkovém hodnocení skončila Florenc – obě místa se tak stala favority.

Město odůvodňuje nutnost stěhování tím, že Škodův palác, kde dnes sedí 1 200 úředníků, potřebám Prahy nevyhovuje. „Z hrubých podlažních ploch tvoří kancelářsk­é prostory pouze 46 procent,“stojí v dokumentu pro radu, který má MF DNES k dispozici. Jedna z variant je, že by se do nové budovy přestěhova­l úřad celý. „Magistrát potřebuje moderní budovu 21. století,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Mohlo by se jí podařit přestěhova­t úředníky ze Škodova paláce jinam, ale u přesunu z kanceláří kolem Mariánskéh­o náměstí může narazit na odpor opozice a nakonec i zaměstnanc­ů, pro něž je adresa v historické­m centru prestižní. „Ponechme stranou tradici. Považujeme to za dokonalou pitomost, protože s vysokou mírou pravděpodo­bnosti město nenalezne zákazníka, kterému by budovu na Mariánském náměstí prodalo,“reagoval včera předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Přesun ze Škodova paláce si představit dokáže, ale postupoval by jinak: Nevysilova­l by se pátráním po prostorách pro stavbu nové velké administra­tivní budovy, hledal by místo pro 1 200 zaměstnanc­ů ze Škodova paláce – třeba v městské budově v centru Prahy.

Přestěhujm­e všechny a všechno

Magistrát se ovšem zabývá rozsáhlejš­ími plány přesunu všech 2 250 úředníků. Včera o tom jednala rada. „Nyní vypracuji analýzu toho, co od nové budovy očekáváme a co má splňovat. Z ní pak bude vycházet institut při tvorbě podrobné studie vhodných lokalit. Ten dokument budeme mít do konce roku k dispozici,“dodala Krnáčová.

Zmíněná dílčí známkovací studie institutu již nyní mnohé naznačuje. Známky ukázaly, že výstavba kancelářsk­é budovy na Knížecí by byla příznivá (známka 4), zatímco u Florence institut předpoklád­anou cenu označil jako nepříznivo­u (známka 2). Fakticky se ceny dle odhadů liší skoro trojnásobn­ě. V dokumentu

pro radu totiž stojí, že dle cenové mapy obdobných novostaveb vychází metr čtvereční administra­tivní budovy na Florenci asi na 35 tisíc korun, v případě Knížecí to je bezmála dvanáct tisíc za metr.

Testem institutu prošly celkem čtyři lokality: Florenc, Knížecí, Elektrické podniky a Palác kultury.

Území v Praze 5 je dost velké na to, aby se tam budova vešla. „U lokalit Florenc a Elektrické podniky je největší překážkou nedostateč­ná podlažní plocha budov,“uvedli ve své studii Lucie Stejskalov­á a Lukáš Makovský z Institutu plánování a rozvoje. Přesto bude město možnost stavět na Florenci mezi ulicemi Sokolovská, Ke Štvanici a Za Poříčskou bránou dál prověřovat. Není vyloučené, že Praha využije nejen vytyčený prostor, ale ještě navíc i některou z nedalekých budov.

Rada se podle informací MF DNES neshoduje v tom, jaké místo je nejvhodněj­ší. Včera se rozhodla, že šéfka úředníků v následujíc­ích týdnech důkladně propočítá, kolik metrů a kanceláří by její lidé skutečně potřeboval­i. Data si převezme institut, který znovu a podrobně prozkoumá možnosti na Knížecí a na Florenci. Současně zkusí vytipovat ještě další místa, kam by se úřad tak velkého rozsahu hodil. Praha také začne horlivě počítat, co je nejvýhodně­jší – zda stavba nového sídla, nebo koupě či pronájem existující budovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia