MF DNES

Netopýři v Praze nacházejí úkryt v plynovém topení

-

Kája byl obyčejný netopýr zrzavý, který žil se svou rodinou v dutině stromu na pražské Ruzyni. Až do chvíle, kdy tam přijela firma kácející stromy. Dřevorubci nastartova­li motorové pily, aniž by tušili, že ve kmenech žije celá kolonie ohrožených hmyzožravc­ů. Netopýrů si všimli, až když začali řezat. Překvapení zavolali na SOS netopýří linku Nyctalus.

„Za hodinu jsme tam přijeli a převzali si několik zdravých jedinců. Ale o jednoho zavadila pila a zranila mu křídlo. Byla to nepatrná ranka, ale špatně se hojila a nakonec nemohl létat, a tak jsme si ho nechali. Teď je to náš Kájínek, který s námi jezdí na exkurze,“vypráví dnes Dagmar Zieglerová, předsedkyn­ě organizace Nyctalus při Českém svazu ochránců přírody, která se v Praze specializu­je na záchranu ohrožených netopýrů.

Právě v těchto dnech mají pracovníci Nyctalusu plné ruce práce. Na poslední víkend v srpnu totiž připadá Mezinárodn­í noc pro netopýry. Při stejné příležitos­ti se po celé republice pořádají osvětové akce a přednášky o jediných létajících savcích.

V tomto období jdou netopýři více aktivní než jindy, což zvyšuje riziko jejich poranění. „Teď je období, kdy se rozpadají mateřské kolonie. Mláďata už jsou soběstačná a vylétají z úkrytů. Je také čas netopýří lásky, takže se pohlaví setkávají a páří, i když jinak žijí odděleně,“vysvětluje Dagmar Zieglerová s tím, že na SOS linku volají teď lidé stále.

Na návštěvu oknem

Prakticky denně totiž vlítne netopýr někomu do bytu oknem. Obvykle jde o nezkušené zvědavé mládě, kterých je teď v podvečer v metropoli na obloze plno. V bytě se mohou zranit, uhynout žízní nebo vyčerpáním. Proto je nutný jejich rychlý a odborný odchyt.

Přesně tak se před dvěma lety pražští záchranáři netopýrů setkali s jedincem nejohrožen­ějšího druhu, který se do té doby vyskytoval pouze na jižní Moravě. „Byl to netopýr Saviov. Vlétl do jedné z kanceláří Soužití s netopýry kousek od metra Malostrans­ká,“vzpomíná Zieglerová.

V metropoli každoročně přibývá netopýrů, kteří se dostanou do ohrožení života. Zatímco před deseti lety to bylo jen několik zvířat ročně, dnes už Nyctalus musí pomáhat padesáti až dvěma stům takových zvířat. „Souvisí to s tím, že žijí stále častěji u lidských v obydlí. Třeba mezi spárami v panelech paneláků nebo na sídlištích ve stromech.

Tím, že se dnes zateplují domy a kácejí stromy, přicházejí o svá obydlí,“říká Zieglerová. Proto je před zateplením domu vždy třeba nechat jej dobře ohledat specialist­y.

V posledních letech se ochránci netopýrů v Praze setkávají s tím, že zvířata před zimou zalétávají do plynových topných těles (takzvaných WAW). Přes ochranný košík na fasádě domu se dostanou až do topení. Obyvatelé pak mohou ve „vafkách“slyšet šramocení nebo pískání. „Asi před třemi lety jsme v zimě takhle našli kolonii 160 netopýrů v prostoru mezi rourou a zdí. Kdyby nám majitelé včas nezavolali, než začali topit, netopýři by to nemuseli přežít, topení by je spálilo,“míní Zieglerová s tím, že na jaře po přezimován­í kolonii vypustili ve Stromovce. Právě ta je výskytem netopýrů vyhlášená, žije v ní asi osm druhů.

Pražané mohou na netopýry narazit také v místech, kde je vodní plocha, u níž mají hmyzožravc­i potravu. Netopýři také vyhledávaj­í oblasti, kde jsou vzrostlé stromy, ale zároveň dostatek místa na létání. Typicky se tak vyskytují u hostivařsk­é přehrady, v okolí Vltavy, v Modřanské rokli nebo ve Vinořském parku i v dalších parcích a zahradách.

— Tereza Blažková

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia