MF DNES

My z NHL chceme na hry

Zámoří míní, že Česko na Světovém poháru vyhoří. Sílu prý má jen v gólmanech

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Sledoval olympiádu v Riu, zvlášť svůj oblíbený tenis, golf i atletiku. Minulé dva týdny však u Michala Neuvirtha zároveň prohloubil­y i jeho dětský sen. „Když jsem koukal na televizi, tak jsem si přál taky jednou reprezento­vat Českou republiku na olympiádě.“Jenže bude mít vůbec šanci? Ne, výkonnosti se bát nemusí. I teď totiž patří mezi trio českých brankářů, kteří se objeví na zářijovém Světovém poháru, jemuž se s oblibou přezdívá druhá olympiáda. Ale právě to je ta obtíž. Světový pohár pořádá NHL. Hrát na něm budou nejlepší z nejlepších. A organizáto­ři mluví o nové tradici.

Už se na další ročník nemá čekat 12 let, teď má jít o čtyřletý cyklus, ve kterém dokonce týmy z druhého sledu podstoupí kvalifikac­i.

A v tomto byznys plánu je tak nějak uvolňování hráčů z NHL na zimní olympijské hry navíc. Zbytečný přepych. Však i teď – rok a půl před hrami v Jižní Koreji – stále neexistuje dohoda mezi Mezinárodn­í hokejovou federací IIHF a NHL. Dokonce i René Fasel, prezident IIHF, v květnu během mistrovstv­í světa přiznal: „Zatím to s hráči z NHL na olympiádě nevypadá dobře. Ale rozhodnutí padne až kolem ledna příštího roku, tak se nechme překvapit.“

Jsme malí páni

Neuvirth se černých scénářů bojí, byť věří: „Doufám, že nenastanou. A doufám, že dál budou moct na olympiádu jezdit ti nejlepší hokejisté z NHL. Moc bych si přál, aby to tak zůstalo.“Jenže ačkoliv je to přání většiny hráčů a ačkoliv jsou v zámoří sdruženi v mocných hráčských odborech NHLPA, tak jejich názor je pro majitele klubu nicotný. „Jsme malí páni. Jsme jen zaměstnanc­i v byznysu, kde se točí nemalé peníze, a není to víceméně na nás. Všichni by si přáli reprezento­vat svou zemi na olympiádě, ale jsme jen placení zaměstnanc­i. Co oni řeknou, to musíme udělat.“

Teď je však před Neuvirthem reprezenta­ční debut na turnaji, který má v hokejovém světě stejný zvuk jako olympijské hry. A kolem Světového poháru se točí i jeho léto. Ať přišel kamkoliv, známí na něm vyzvídali: „Budeš chytat? Budeš jednička?“On vždy pokrčil rameny, z úst mu vyšla vždy tatáž odpověď:

„Nevím. Jen vím, že se to rozhodne až na ledě.“Až během tréninků. Během tří přípravnýc­h zápasů. Zatím s ním ani s parťáky v brance, Petrem Mrázkem a Ondřejem Pavelcem, trenéři o konkrétníc­h rolích nemluvili. „Všichni tři jsme kvalitní a dobří kluci, ale chytat z nás může jen jeden. Každý to bude tomu druhému přát. Do Kanady pojedu s tím, že chci chytat. A když ne, tak jsem byl vždycky dobrý spoluhráč – na tom si zakládám – a budu ostatní podporovat.“

Ze zámoří se zatím na český tým valí posměch, přehlížení. The Hockey News ho v květnu odsoudil k poslednímu místu, teď se k listu přidal i server nhl.com. Jen jedno respektova­ní žurnalisté z The Hockey News ocenili.

„Češi mají dva dobré mladé gólmany,“míní novinář Ken Campbell.

Myslí právě Neuvirtha a Mrázka. Tedy dva muže, kteří se v únoru drželi v NHL na prvních dvou místech v procentuál­ní úspěšnosti zásahů. Pro český hokej krásný úkaz. „Bylo to příjemné. Petr je vynikající gólman a česká brankářská škola byla vždycky dobrá. Ať už to byl Dominik Hašek, či Tomáš Vokoun, tak vždy patřili ke špičce v NHL. Takže máme na čem stavět a snad to budeme pořád vylepšovat,“vypráví 28letý Neuvirth.

I proto nepřekvapí, že kouč Josef Jandač při březnovém ohlášení první části nominace zapsal poněkud netradičně hned všechny tři brankáře. Vsadil na ty z NHL, se zkušenostm­i s úzkým kluzištěm. „Evropany“pominul. „A já byl moc šťastný,“vzpomíná Neuvirth.

Za seniorskou reprezenta­ci ještě nechytal. Trenéři ho chtěli mít sice

letos na šampionátu v Rusku, kvůli bolavému kolenu však neprošel výstupní prohlídkou. Nyní je fit.

Už měsíc trénuje. Nejdřív dva týdny se Spartou, pak na týden našel azyl v Kladně, dalších pár dní prožil ve Philadelph­ii, kde piloval styl s klubovým trenérem gólmanů. „Dbali jsme na detaily. Člověk přes léto nějaké věci zapomene a on mi je připomene. Za ten týden jsme odvedli kus dobré práce. Na led se mnou chodilo pět kluků, přes hodinu na mě stříleli. A cítím se výborně,“vypráví gólman Philadelph­ie.

Hodně dobrý gólman

Teď, než se poprvé reprezenta­ce sejde před Světovým pohárem, na něj zase pálí hráči Sparty. Neuvirth si přidává, s koučem brankářů Petrem Přikrylem odchází z ledu jako jeden z posledních. „Myslím, že mám natrénován­o. Na svém stylu sice nic neměním, protože mi vyhovuje, jsem s ním úspěšný. Ale pořád ho mohu vylepšovat, protože mezi dobrým a hodně dobrým gólmanem jsou jen detaily.“

A Neuvirth chce zůstat v kategorii hodně dobrých. Minulá sezona mu vyšla, v té nadcházejí­cí chce svou pozici utvrdit. „Světový pohár je velká událost pro všechny. Ale vím, že až skončí, tak mě čeká těžká sezona. Musím potvrdit dobrou formu z té minulé. Ale jsem odhodlaný, moc se na to těším.“

 ?? Foto: Getty ?? Cítí se výborně Michal Neuvirth patří mezi výborné gólmany, o čemž už přesvědčil v NHL, kde chytá za Philadelph­ii. Teď ho čeká Světový pohár s českou reprezenta­cí, rád by si zahrál i na olympijský­ch hrách.
Foto: Getty Cítí se výborně Michal Neuvirth patří mezi výborné gólmany, o čemž už přesvědčil v NHL, kde chytá za Philadelph­ii. Teď ho čeká Světový pohár s českou reprezenta­cí, rád by si zahrál i na olympijský­ch hrách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia