MF DNES

České Rio 2016: sestava medailistů zestárla

Jak povedené bylo české Rio 2016? Ohlédněme se za ním ještě jednou očima čísel, žebříčků a statistik.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Zlaté medaile: Pouze od judisty Krpálka, tedy o tři méně než v Londýně 2012. Jedinou zlatou měli Češi také v Aténách 2004.

Medaile celkem: Deset, o jednu méně než při dosud rekordní žni v historii České republiky v Atlantě 1996. Deset medailí se urodilo i minule v Londýně. K nim má dodatečně přibýt bronz oštěpaře Veselého, ale ještě nebyl oficiálně potvrzen. Nejméně medailí – šest – získali Češi naopak v Pekingu 2008.

Pořadí zemí: V něm hrají klíčovou roli zlaté medaile a 43. místo je nejhorším umístěním Česka, o jednu příčku za Aténami 2004. Tím nejlepším zůstává 17. místo z Atlanty 1996.

Žebříček podle počtu medailí: Češi jsou na 27. místě, o tři příčky hůře než v Londýně a o pět za rekordem z Atlanty.

Alternativ­ní žebříčky: Pořadí zemí podle medailí získaných vzhledem k počtu obyvatel vévodí Grenada, následují ji Bahamy a Jamajka. Česko je jedenadvac­áté s 0,95 medaile na milion obyvatel.

Také žebříčku podle počtu medailí v porovnání s HDP jednotlivý­ch zemí kraluje Grenada před Jamajkou a Gruzií, Česko je dvaatřicát­é.

V pořadí, kdy se získané medaile dělí počtem startující­ch sportovců, je první Ázerbájdžá­n s 18 medailemi na 56 sportovců před Etiopií, USA, KLDR a Ruskem. Česko je na 29. místě společně s Německem. Srovnání s okolními zeměmi: Pokud pomineme Německo, výrazně lépe než Češi jsou na tom Maďaři s bilancí 8 - 3 - 4 . Jejich výprava je názorným příkladem, co znamená mít mimořádné osobnosti ve sportech, kde se rozděluje více sad medailí: tři zlaté zařídila plavkyně Hosszúová, tři má i kajakářka Kozáková.

Pokračován­í na vedlejší straně

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Medailové jezero v Riu Na tratích veslařů a rychlostní­ch kanoistů Češi vybojovali stříbro a dva bronzy. Pokud k tomu připočteme bronz vodního slalomáře Prskavce z kanálu v Deodoru, byli zástupci vodních sportů opět stěžejními dodavateli českých medailí.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Medailové jezero v Riu Na tratích veslařů a rychlostní­ch kanoistů Češi vybojovali stříbro a dva bronzy. Pokud k tomu připočteme bronz vodního slalomáře Prskavce z kanálu v Deodoru, byli zástupci vodních sportů opět stěžejními dodavateli českých medailí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia