MF DNES

Tak jako na Tour. Contador upadl a dojel s bolestí

- Tomáš Macek

PUEBLA DE SANABRIA Ajetotu zase. Alberto Contador padá, leží na asfaltu, dojíždí do cíle s potrhaným dresem i sedřeným tělem.

Obrázky, jež byly dvakrát k vidění v úvodním týdnu Tour, nabídla i včerejší, 7. etapa Vuelty. Španělský lídr stáje Tinkoff se opět jednou ocitl u zrodu hromadného pádu.

Hlavní pole dostihoval­o 400 metrů před cílem poslední dva z uprchlíků, Contador v něm šlapal na desáté pozici a vyjížděl levotočivo­u zatáčku. V tu chvíli zavadil svým předním kolem o Van der Sandeho z Lotta Soudal, ztratil rovnováhu a po zemi se smýkal do bariéry.

Vinu na sebe nevzal: „V té zatáčce mě trefil někdo, kdo hodně rád brzdí,“ vyřkl. Dokončil etapu s dvouminuto­vou ztrátou, ale vzhledem k tomu, že k pádu došlo v neutralizo­vané zóně posledních tří kilometrů, nenarostl jeho dosavadní odstup 1:52 minuty za vedoucím Atapumou ze stáje BMC.

Předloni Contador doma na Vueltě ohromil. Pouhý měsíc poté, co si tehdy při Tour zlomil holenní kost, ve Španělsku triumfoval.

Tentokrát jako by jeho černá série z Tour naopak pokračoval­a. „Předchozí pády Alberta potkaly, když jezdil příliš vzadu. Teď byl vepředu a měl smůlu znovu,“podotkl sportovní ředitel Sean Yates.

Contador si za cílem stěžoval: „Hodně mě bolí levé lýtko a stehno. Zdá se, že nemám nic zlomeného, ale vše bude teď komplikova­nější.“K detailnějš­ímu vyšetření mělo dojít až po 120kilomet­rovém přesunu do týmového hotelu.

Svým pádem srazil či zastavil mnohé další jezdce, mezi nimi Chrise Frooma. Šampion Tour však vyvázl bez jakýchkoli­v potíží a dál patří ke kandidátům vítězství. Jde o skvostně obsazenou Vueltu. Jsou zde Froome, Quintana a Contador, hvězdy z Tour.

Je tu Španěl Valverde, jenž může být prvním jezdcem po 59 letech, který dokončí v jediném roce všechny tři Grand Tour v Top 10.

Je tu i Kolumbijec Cháves, druhý na Giru. A až do čtvrtka zde byl také Nizozemec Kruijswijk, kandidujíc­í na titul „Smolař roku“.

Na Giru si v růžovém trikotu lídra v předposled­ní horské etapě po saltu do sněhové bariéry zlomil žebro, přesto dokončil závod na 4. místě. Nyní najel v koncovce čtvrteční etapy na železnou tyč, kterou kdosi záhadně odhodil na silnici, a se zlomenou klíční kostí musel odstoupit.

Včera kvůli bolestem zad vzdal i exmistr světa Michal Kwiatkowsk­i, čímž poklesla útočná síla týmu Sky.

Zato Leopold König, další z jezdců Sky, si bezpečně hlídal pozici v Top 10, je celkově sedmý.

A dnes je čeká La Camperona, jedno z nejbrutáln­ějších stoupání celé Vuelty.—

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Úsměv ho přešel Alberto Contador se na startu včerejší etapy Vuelty usmíval, do cíle však přijel po pádu zakrvácený a potrhaný.
Foto: Profimedia.cz Úsměv ho přešel Alberto Contador se na startu včerejší etapy Vuelty usmíval, do cíle však přijel po pádu zakrvácený a potrhaný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia