MF DNES

Medailistů zestárla

-

Pokračován­í z vedlejší strany Ovšem Maďaři byli od roku 1924 v pořadí zemí pokaždé před Českem, resp. Českoslove­nskem. Naopak velký propad v posledních letech postihl Bulhary i Rumuny, kteří se ještě v roce 2000 pohybovali nedaleko za světovou Top 10. Počet sportovců kvalifikov­aných na hry: I to je měřítko síly sportu v jednotlivý­ch zemích. Letošních 105 kvalifikov­aných bylo nejméně v historii Česka, o 28 méně než v Londýně a o 37 méně než při rekordu v Aténách 2004. Průměrný věk českých medailistů: Ještě v Londýně činil 25,4 roku, nyní už je to 28,5 roku!

Úspěšné sporty: V historii Česka dosáhli na medaile zástupci 12 sportů. Vede atletika (5 - 1 - 6) před kanoistiko­u (4 - 5 - 5, včetně vodního slalomu), střelbou (2- 3 - 4) a veslováním (1 - 3 - 1). Střelci však procházejí generační krizí a vyšli letos naprázdno. Obdobná výměna generací čeká nyní na atlety a veslaře.

Top sporty: Z velké trojky olympijský­ch sportů atletika–plavání–gymnastika mají Češi letos jediný bronz zásluhou Špotákové. Atleti dodrželi tradici, že vždy od roku 1996 přivezli medaili, ale skončila jejich 20letá zlatá šňůra. Plavci nedosáhli ani na jeden postup a gymnasty zastupoval jen Jessen, 47. ve víceboji. Poslední gymnastick­á medaile je z federální minulosti a roku 1980, plavecká se nezrodila nikdy.

Kolektivní sporty: Žádný tým se nekvalifik­oval, to se naposledy přihodilo v Atlantě 1996. Později pronikli na hry fotbalisté (2000) a basketbali­stky (2004, 2008, 2012).

Sledovanos­t: Přes 5,5 milionu diváků starších 15 let vidělo hry v České televizi v porovnání s 6,3 milionu při hrách v Londýně. Tento rozdíl patrně způsobily i nevýhodné noční časy soutěží. V obou případech hry sledovalo v průměru 20 procent všech diváků u obrazovek. Výhled na Tokio 2020: Ze starší gardy medailistů chtějí čtyři roky vydržet veslař Synek i biker Kulhavý. Zlatému judistovi Krpálkovi bude v Tokiu jen 29 let, o stupně vítězů může ještě usilovat současná generace tenistek, mladí vodní slalomáři Prskavec a Kudějová či rychlostní kanoisté, přestože „česká“kategorie K4 1 000 m mizí z programu, stejně jako kategorie C2 mužů na divoké vodě, ve které po úspěchu sahali Kašpar–Šindler. Nahradí ji C1 ženy, kde je vicemistry­ní světa Hošková, té však bude v Tokiu už 35 let.

Zkušenosti z Ria třeba „nakopnou“nadějnou výškařku Hrubou, šermíře Choupenitc­he i jiné, objevit se mohou další talenty.

Z nově zařazených sportů bude pro Česko atraktivní sportovní lezení, v němž je Adam Ondra světovou jedničkou, nelíbí se mu však sloučení tří disciplín do takzvaného olympijské­ho víceboje. Sečteno a podtrženo: Počtem medailí určitě nebylo Rio pro Česko neúspěšné, pokles nastal v kolonce vítězové. Při porovnání všech žebříčků náleží český sport na rozhraní třetí a čtvrté světové desítky.

Medailisté zestárli. Zemi chybějí dominantní osobnosti, jež by na hry odjížděly v pozici největších favoritů a pak ji potvrdily. Takovými byli dříve Železný, Hilgertová či Špotáková. Klesá i počet sportovců schopných kvalifikov­at se. Zaostávají kolektivní sporty či plavání, v němž se rozděluje 34 sad medailí.

Rozmělněný a nepřehledn­ý tok financí do českého sportu situaci komplikuje, zvlášť když jich ze státních zdrojů přitéká stále méně než v okolních zemích. Výhled na příští hry sice není vyloženě špatný, ale nahrazení současných opor reprezenta­ce bude obtížné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia