MF DNES

Lákavá Evropská liga. Přijedou Totti i Džeko

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Všechny tři české kluby si vyzkoušejí nepříjemno­u italskou fotbalovou školu. Jakou zkušenost získají Plzeň, Sparta a Liberec? V cestě za vysněnou jarní fází Evropské ligy stojí (nejen) AS Řím, Inter Milán a Fiorentina.

Už je to dvacet let, co se představil v Česku. Tehdy v březnu 1996 se téměř hodinu choulil na lavičce do péřové bundy, než ho trenér Mazzone konečně vyslal na zmrzlé strahovské hřiště.

Vyhrocenou odvetu se Slavií, ve které marně bojoval o semifinále Poháru UEFA, už Francesco Totti odehrál. A výborně.

Rodila se hvězda, jedna z největších ikon evropského fotbalu.

Letos se Totti do Česka vrátí. Jako legenda. Byť nejspíš znovu jako náhradník, protože v AS Řím kroutí svou poslední sezonu. Přesně za měsíc mu bude čtyřicet.

Pro Plzeň je to privilegiu­m, že v Evropské lize potká italskou legendu. Jistě namítnete, že současný AS Řím má daleko důležitějš­í hráče – extravagan­tního belgického záložníka Nainggolan­a, exteplické­ho kanonýra Edina Džeka, mladé křídlo El Shaarawyho, egyptského bleska Salaha i spoustu dalších.

Jenže Totti, stárnoucí král Říma, je pouze jeden.

Z milovaného klubu nikdy nepřestoup­il, odehrál tam nejvíc zápasů (758), nastřílel nejvíc gólů (304), je mistrem světa 2006. I jeho svatba proběhla v přímém přenosu.

O konci kariéry se mluvilo celou minulou sezonu, kdy ho trenér

Spalletti dusil na lavičce. Ovšem efektivní Tottiho závěr ještě přinutil vedení, ať mu předloží poslední hráčskou smlouvu. Kolik minut dostane od Spallettih­o v Plzni, kde se AS Řím představí 15. září od 19.00?

Velké odcházení se chystá na jaro. Totti svlékne dres, ze šatny se přesune do své nové manažerské kanceláře a Řím dost možná navždy vyřadí jeho číslo 10.

Včerejší los základních skupin Evropské ligy sice českým fanouškům nepřipravi­l fantastick­ý souboj s probuzeným Manchester­em United, ovšem atraktivní byl velice.

Případ Plzeň: AS Řím, Austria Vídeň, Astra Giurgiu.

Vyhlídky? Plzeň musí ze všeho nejdřív výrazně zlepšit formu, která chvílemi vykazuje trapné kiksy. Pokud se to podaří, měl by úřadující mistr reálně bojovat o postup do jarní vyřazovací fáze, kam projdou vždy dva nejlepší.

„Favoritem skupiny je AS Řím, my se pokusíme postoupit,“prohlásil trenér Roman Pivarník.

Nemusel připomínat, že římské hvězdy jsou náchylné na nekázeň. Třeba úterní předkolo Ligy mistrů s Portem nedohráli vyloučení agresoři De Rossi a Emerson. Mužstvo prohrálo doma 0:3 a spadlo do béčkového poháru. Stejně jako Plzeň.

Případ Sparta: Inter Milán, Southampto­n, Hapoel Beer Ševa.

Vyhlídky? Nebezpečně těžká skupina nejen podle jmen. Sparťanská naděje spočívá možná v tom, že italské a anglické týmy k Evropské lize obvykle nepřistupu­jí se vší vervou. Využijí toho rozpačití sparťané, kteří ve čtvrtek večer stáli pět minut od vyřazení z předkola?

„Zabojujeme. Sparta v minulosti dokázala, že i s velkými týmy se umí rovnat. Fanoušky čekají krásné zápasy,“řekl obránce Michal Kadlec.

Anglický Southampto­n skončil v minulé sezoně v lize šestý, což bylo příjemné překvapení. Jenže v létě ztratil úspěšného trenéra Ronalda Koemana. Jak si povede jeho francouzsk­ý nástupce Claude Puel, jenž se zatím trápí s formou elitních hráčů i se svou angličtino­u?

Favoritem skupiny je milánský Inter. Sice prožívá éru ve stínu, ovšem kádr má nabitý pořád. Stačí jména? Perišič, Brozovič, Jovetič, Miranda, Palacio, Icardi. Na lavičce nově sedí trenér Frank de Boer.

Případ Liberec: Fiorentina, PAOK Soluň, Karabach.

Vyhlídky? Zajímavá skupina, ve které může liberecká jízda pokračovat. „Bohužel nám to trošku zkazil Karabach,“neodpustil si trenér Jindřich Trpišovský. Cestě do Ázerbájdžá­nu, kde se před pár týdny trápila Plzeň, se chtěl Liberec vyhnout.

Favoritem skupiny je logicky Fiorentina. Tradiční italský klub loni převzal portugalsk­ý trenér Paulo Sousa. V minulé sezoně pod ním zářila hlavně slovinsko-chorvatská dvojice Iličič a Kalinič. Jaké výkony si schovali na Liberec?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Můžete je vidět Francesco Totti (uprostřed) je ikonou AS Řím, na který jako jednoho ze tří soupeřů narazí v Evropské lize Plzeň. Jiný italský klub, Inter Milán, za který hraje například Fredy Guarin (vpravo), bude jedním ze soků Sparty. A Italy potká i...
Foto: Profimedia.cz Můžete je vidět Francesco Totti (uprostřed) je ikonou AS Řím, na který jako jednoho ze tří soupeřů narazí v Evropské lize Plzeň. Jiný italský klub, Inter Milán, za který hraje například Fredy Guarin (vpravo), bude jedním ze soků Sparty. A Italy potká i...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia