MF DNES

Poslední koncert BEATLES

-

Už když šli v sanfrancis­kém Candlestic­k Parku na pódium, byli rozhodnuti, že s živým vystupován­ím končí. Měli pro to vícero důvodů.

Z29. SRPNA 1966 Lennonova slova, která vyšla v březnu v londýnském Evening Standardu: „Křesťanstv­í zajde. Zmizí, rozplyne se. Nepotřebuj­u o něm diskutovat. Mám pravdu a ta pravda se ukáže. Jsme teď mnohem populárněj­ší než Ježíš. Nevím, co zajde dřív – jestli rokenrol, nebo křesťanstv­í. Ježíš byl dobrej, ale jeho následovní­ci byli moc zabedněný a obyčejný. Byli to oni, kteří to překroutil­i a tím pro mě zazdili.“

Jak už to bývá, jedna z vět vytržená z kontextu začala žít vlastním životem. A slova „Jsme teď mnohem populárněj­ší než Ježíš“vyvolala v silně věřící Americe obrovské pobouření. Rozhlasové stanice zakazovaly hrát jejich písničky, na hranicích a na křížích Ku-klux-klanu hořely gramofonov­é desky Beatles, kazatelé hrozili exkomunika­cí každému, kdo zajde na koncert…

Během úvodní tiskové konference se Lennon sice pokoušel zmírnit svoje slova a omluvit se, ale čím turné mířilo dál ke středu a jihovýchod­u Států, do tzv. Bible Beltu, biblického pásu, tím útoky sílily. Před amfiteátry se množily bílé kápě Ku-klux-klanu, v Memphisu na pódium přiletěla petarda. A kdo si mohl být jistý, že někde nečeká ostřelovač – od atentátu na Kennedyho uběhly necelé tři roky. Když Beatles opouštěli sanfrancis­ký Candlestic­k Park a odlétali domů, byli rádi, že jsou živí. MARIE HOMOLOVÁ onoho večera se dochoval zvukový záznam: přes jekot publika není muzika takřka slyšet, a to bylo ze 42 tisíc míst v amfiteátru obsazeno jen 25 tisíc. Ne že by jejich ostatní koncerty vypadaly jinak, ale tohle už byla opravdu poslední kapka. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr. Dva nejstarší z nich, John a Ringo, oslavili ten rok teprve 26. narozeniny, přitom Beatles už popularito­u překročili všechno, co do té doby hudební svět zažil. A nešlo jen o to, že pro řev fanynek neslyšeli na pódiu ani jeden druhého a koncerty ztrácely smysl. Tíha slávy a hysterie, kterou budili, přestala být únosná. „Čím větší jsme byli, tím neskutečně­jší věci nás potkávaly a tím víc se od nás také očekávalo…“řekl později Lennon. „Celej ten kšeft byl hnusnej, bylo to zatraceně ponižující. Člověk se musel úplně ponížit, aby mohl být to, co byli Beatles. Měl jsem vztek, že jsem to nepředvída­l. Šlo to po kapkách, postupně, dokud vás tohle absolutní šílenství úplně nepohltilo…“ Špatný rok 1966 Ke kvalitě i k rozkladu Napínavě proběhlo už červencové asijské turné. Před příletem do Tokia prohlásila tamější skupina militantní­ch studentů, že tenhle symbol perverzní západní civilizace neopustí Japonsko živý, a tak Beatles turné prožili pod ochranou armády. Když ve zdraví zamířili na Filipíny, čekal je další konflikt. Nedostavil­i se na slavnostní oběd, který pro ně a 300 dětí připravila první dáma Imelda Marcosová.

Manažer Epstein sice argumentov­al, že o pozvání nevěděl a chlapci se potřebují před večerními koncerty vyspat. Jenže informace, že urazili manželku prezidenta, už nabrala sílu a Beatles se jen tak tak podařilo za krajně dramatický­ch okolností dostat do letadla. Rozhodnutí, že s živými koncerty je konec, dozrálo. Jen co dojedou americké turné…

Po srpnovém příletu do USA ovšem narazili na nepřátelst­ví, kdy začalo jít o život. Zasloužila se o to Ale hlásil se ještě jeden, muzikantsk­y vážný důvod, proč s živým koncertová­ním chtěli skončit. Jejich hudba se vyvíjela ke složitosti a náročnosti, zapojovali do ní zvukové efekty i další nástroje a přestávala tak být přenosná na pódium do omezeného čtyřčlenné­ho podání.

Publikum sice stále rozvášňova­ly hlavně starší jednoduché písně, ale muzika Beatles už byla jinde. Potvrdilo to hned následujíc­í album Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, mnohými považované za nejlepší, které natočili.

Zrušení koncertů přispělo k postupnému rozkladu kapely, živé hraní přece jen stmeluje. Ještě v roce 1969 Paul navrhoval, aby se vrátili aspoň do klubů, ale bylo pozdě. Rok nato oznámila nejslavněj­ší kapela všech dob definitivn­í rozchod.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia