MF DNES

Půjčil jsem peníze a nevracejí mi je

-

Když se druhá strana dlouho nemá k vracení vypůjčenéh­o, jste v nepříjemné situaci, kdy nestačí jen se připomínat po dobrém. Nezbývá než se obrátit na advokáta.Ten pošle předžalobn­í výzvu, která je nezbytná v případě soudního sporu, aby vám byly přiznány náklady řízení.

Mnohdy taková výzva pod hlavičkou advokátní kanceláře stačí a dluh je uhrazen. Ve výzvě jsou totiž vyčísleny všechny náklady včetně nákladů na právní zastoupení. Ty jsou dány advokátním tarifem a nejsou zanedbatel­né.

Pokud se výzva mine účinkem, je vhodné podat žalobu. Někdy jen samotné podání žaloby má ten správný účinek a dlužník má snahu se domluvit. „Mnohdy se snaha o smírné vyřešení sporu odehrává na chodbě soudu chvilku před jednáním,“popisuje advokátka Zdeňka Beranová.

O jakou částku se vyplatí soudit? Nemá smysl řešit spor jen kvůli tomu, aby vám dal soud za pravdu – když je třeba jasné, že dotyčný nic nemá. Advokátka Beranová jako rozumnou považuje částku 5 000 korun. Ale pozor, nejnižší soudní poplatek je v případě klasické žaloby 1 000 korun, a to do částky dvacet tisíc. Jinak je to 5 % vymáhané částky. Výhodnější je podat návrh na vydání elektronic­kého platebního rozkazu, kdy je poplatek nižší, maximálně 4 % z vymáhané částky. V případě úspěchu jdou ve většině případů náhrady nákladů k tíži neúspěšné strany, takže je velká šance je získat zpět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia