MF DNES

Prachovské skály

Prachovské skály jsou jedním ze symbolů Českého ráje. Úžasné seskupení pískovcový­ch skal a různých útvarů láká do regionu turisty z celé Evropy. Mezi nejnavštěv­ovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka profesora Hekena či Císařsk

- Ladislav Pošmura redaktor MF DNES

Necelých deset kilometrů severozápa­dně od Jičína, na území CHKO Český ráj, leží jedno z nejnavštěv­ovanějších skalních měst v Česku - Prachovské skály.

Skalami vede hustá síť značených stezek. Z lesa vystupují obří pískovcové masivy, mezi kterými vedou úzké cestičky a strmé schody. Malý okruh po žluté značce vede od Turistické chaty přes vyhlídky Míru a Českého ráje zpět přes Císařskou chodbu a trvá asi hodinu. Náročnější­m tří a půl kilometrov­ým okruhem po zelené značce projde turista více vyhlídek až do vzdálenějš­ích koutů skal.

Nejvyšším bodem Prachovský­ch skal je bezejmenná výšina u rozcestí k Hlaholské vyhlídce s kótou 462 metrů nad mořem. Skalní útvary Prachovský­ch skal dosahují výšky až 40 metrů a turisté navštíví řadu vyhlídek. Ta nad Zabitými připomíná zbytečné střety mezi vojáky pruské a rakouské armády, z již zmíněné vyhlídky Českého ráje je možné vidět řadu dalších skalních věží. Zaujme i Všetečkova vyhlídka a Vyhlídka Míru, na obě je snadný přístup. Pokud chcete vidět na Jinolické rybníky, poslouží k tomu Hlaholská vyhlídka.

Ve skalách je také možné sejít do mnoha roklí. Babinec na jižním okraji Prachovský­ch skal má jméno podle loupežníka Václava Babinského. Císařská chodba se 236 schody je mohutná skalní rokle, nazvaná údajně podle návštěvy rakouského císaře Františka I. v roce 1813.

K přístupným jeskyním v Prachovský­ch skalách patří Bratrská modlitebna na Masarykově cestě a Jeskyně strážce valů.

Osou skal je potok Buňka, který protéká údolní roklí Na vodách a pramení v Javorovém dole. Potok napouští koupaliště U Pelíška, které turistům dobře poslouží v horkých letních měsících. Vynechat byste neměli ani Fortnu, úzkou chodbu se záhadnými vyrytými znaky nebo skalní masiv Lebky pod Pařezskou Lhotou připomínaj­ící tvarem obrovskou lidskou lebku. Prachovské skály byly vyhlášeny státní přírodní rezervací již v roce 1933, mají také nejstarší lezeckou historii v zemi.

 ?? Foto: MAFRA ?? na vyhlídce Hustá síť turistický­ch značek v Prachovský­ch skalách provede turisty roklemi, stržemi, úžlabinami, po vršcích pískovcový­ch skal s vyhlídkami i kouzelnými zákoutími.
Foto: MAFRA na vyhlídce Hustá síť turistický­ch značek v Prachovský­ch skalách provede turisty roklemi, stržemi, úžlabinami, po vršcích pískovcový­ch skal s vyhlídkami i kouzelnými zákoutími.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia