MF DNES

Z chvostu na stupně. Je to klíčový krok k titulu?

Dopředu věděl, že to nebude závod, ve kterém se stane třetím jezdcem v historii F1 s 50 výhrami. Naopak věděl, že v tomto závodě musí „minimalizo­vat škody“. A povedlo se. Lewis Hamilton z 21. místa na startu dojel třetí a dál vede MS.

- Robert Sára reportér MF DNES

Byla to Velká cena, ze které si (možná) zapamatuje­te...

... jak Kevin Magnussen děsivě havaroval při výjezdu z legendární zatáčky Eau Rouge a poničil svodidla natolik, že musel být závod na čtvrt hodiny přerušen. On sám ale z vraku vystoupil po svých s jen lehce pořezaným kotníkem.

... jak se Max Verstappen bránil předjetí od Kimiho Räikkönena tak na hraně pravidel, až si musel Fin do týmové vysílačky dvakrát ulevit anglickým slůvkem „fuck“, které úplně nepatří do slušné mluvy.

Nic z toho však není klíčové pro samotný šampionát F1. Tím nejzásadně­jším ze včerejšího klání v belgickém Spa je „prokličkov­ání“Lewise Hamiltona z 21. místa až na třetí.

Uvozovky jsou namístě, protože Hamilton sice jízdou z poslední řady (trest za výměnu pohonné jednotky) ukázal, jak skvělý jezdec je, ale zároveň měl štěstí. Po sobotní kvalifikac­i totiž tvrdil, že se vůbec neprobije do desítky, pódium považoval za sci-fi. Jenže už po prvním kole byl patnáctý. V desítce se ocitl v šestém kole, a jakmile v dalším okruhu vyjel safety car, byl pátý.

Nemusel přitom nijak bláznivě předjíždět, spíš těžil z chyb ostatních. Už v šestém kole odstoupilo pět vozů, jezdci z Ferrari se za pomoci Verstapenn­a „odstřelili“hned v úvodu sami na chvost. I proto Hamilton po třetím místě, na kterém se ocitl už v 18. ze 44 kol, říkal: „Je to ten nejlepší výsledek, ve který jsem mohl doufat. Byl jsem silnější, než jsem vůbec čekal.“

Tohle vskutku může být klíčový okamžik šampionátu. Jakmile Hamilton přijal trest za výměnu komponentů, byl smířen, že Nico Rosberg smaže jeho 19bodový náskok v čele seriálu. Rosberg vyhrál stylem start–cíl, jenže i on se musel poklonit Hamiltonov­i: „Gratuluji Lewisovi. Zezadu až na třetí místo, to je působivé.“

Hamilton dál vede, sice už jen o devět bodů, ale pro Rosberga to musí být frustrujíc­í. I proto, že Brit díky novým komponentů­m na voze získává výhodu do dalších závodů. Přijde vůbec pro Rosberga ještě šance na zvrat?

 ?? Foto: AP ?? Stíhací jízda Lewis Hamilton s mercedesem v Belgii předvedl působivý výkon a dál vede šampionát F1.
Foto: AP Stíhací jízda Lewis Hamilton s mercedesem v Belgii předvedl působivý výkon a dál vede šampionát F1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia