MF DNES

S Kapschem další tři roky. A nejspíš i třináct

Provoz mýta vyjde stát levněji než dosud. Zástupci ministerst­va a firmy Kapsch podepsali dodatek ke smlouvě netradičně v neděli.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Příběh „Jak neumíme vysoutěžit provozovat­ele mýta“se pomalu chýlí ke konci.

Že dostane sdružení firem vedené Kapschem další tři roky navíc, bylo zřejmé delší dobu. Ministerst­vo dopravy, které nebylo soutěž schopné vypsat, ale nakonec aspoň trochu překvapilo – Kapsch a spol. sleví víc, než kolik se od firem v monopolním postavení čekalo.

Definitivn­í tečku zřejmě udělá až Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, kam se jistě obrátí neúspěšní

zájemci nebo opozice. Kapsch získal jistotu provozu na tři roky, stát mu za to zaplatí 5,269 miliardy korun. Podle uzavřené dohody připraví současně mýto na zavedení tzv. Evropské služby elektronic­kého mýtného a hlavně zajistí součinnost při předávání mýta novému provozovat­eli po roce 2020.

Oproti současné smlouvě tak stát ušetří 28 procent. Skutečnou cenu ale nezjistil soutěží, ale pouze vyjednáván­ím s Kapschem. Ceny řady služeb zahrnutých ve smlouvě totiž od té doby výrazně klesly, například za přenos dat.

Jde o jednu z největších zakázek zadanou přímo z ruky bez soutěže za posledních pět let. Z minulosti ji mohou trumfovat jen desetiletá smlouva ministerst­va dopravy s Českými drahami na provoz rychlíků za 40 miliard korun z konce roku 2009 nebo údržba vozů metra pro Škodu Transporta­tion v roce 2014.

Ministerst­vo dopravy podepsalo smlouvu s Kapschem netradičně v neděli. Podle zdrojů MF DNES je důvodem podpisu o víkendu i fakt, že konkurenčn­í SkyToll každý den

posílal na ministerst­vo námitky proti možnému jednacímu řízení bez uveřejnění pro případ, že by už začalo. Jenže nepočítal s variantou, že řízení začne i skončí o víkendu – tedy mimo úřední hodiny.

S mýtem, na kterém ročně dopravci zaplatí deset miliard korun, souvisí i další velká soutěž – na projektové­ho manažera, který má připravit soutěž na provoz mýtného systému od roku 2019. Podle informací

MF DNES i přes vyšší cenu zvítězila společnost Deloitte, kterou si Ťok bez soutěže najal už loni na podzim a která stála i u první soutěže na provoz mýta. V soutěži totiž nerozhoduj­e jen cena, ale i nabízený koncept.

Kapsch je pro stát v mýtu spolehlivý partner, ale ne příliš levný. „Mýtné je jedna z mála, ne-li jediná takto rozsáhlá celonárodn­í IT investice

státu, která spolehlivě funguje a nejenže nepolyká, ale generuje do rozpočtu potřebné miliardy korun,“tvrdí šéf Kapsche Karel Feix.

Mýto Kapschi dostatečně vydělává, poslední dostupné výsledky ukazují téměř půl miliardy zisku při dvoumiliar­dových tržbách.

Stát zaspal s mýtem už u předchozíc­h vlád, poprvé se o nutnosti soutěžit začalo mluvit v roce 2012. Dva a půl roku pod vládou ANO nebylo ministerst­vo schopné problém vyřešit – první ministr Antonín Prachař přišel s řešením i dohodou s Kapschem na postupný konec, ale skončil dřív, než ho stihl dokončit. Ťok nejprve závažnost problému s mýtem bagatelizo­val, následně házel vinu na své předchůdce.

I když ministerst­vo dopravy stále mluví o tom, že v soutěži v roce 2020 nebude rozhodovat použitá technologi­e, už dnes je díky uzavřené smlouvě jasné, že favoritem bude opět Kapsch a jeho mikrovlnný systém.

Tím, že ministerst­vo dopravy ustoupilo kritikům a smlouvu prodloužil­o jen o tři roky namísto plánovanýc­h pěti, nezbude totiž čas na sepsání koncepce mýtného systému.

Ta by měla řešit, jak s výběrem mýta pokračovat i v dekádě po roce 2019 a bez ní nemůže projektový manažer připravit soutěž na jiné než stávající podmínky.

Soutěž na nového dodavatele by se měla rozběhnout nejpozději v roce 2018. To prakticky zaručuje, že se sice budou moci přihlásit firmy s nabídkou satelitníh­o mýta, ale nejvýhodně­ji vyjdou mikrovlny. Stát totiž neřekl, zda například zpoplatní i silnice nižších tříd, což by zvýhodnilo satelitní systém. Ostatně i Kapsch v tiskové zprávě píše o „případném přechodu“na jiného provozovat­ele.

Pokus o koncepci, co dál s mýtem, předložilo v létě ministerst­vo dopravy k připomínko­vému řízení. Materiál narazil u jiných ministerst­ev či úřadů. „Nejde o koncepci, ale pouze o soubor dílčích a nesourodýc­h dokumentů,“shrnuli hlavní výtku úředníci z úřadu vlády. V podobném duchu se nesly připomínky i ostatních resortů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia