MF DNES

Můžeš jet! řekli Nestrašilo­vi. Jenže pak se mu převrátil svět

- — Jaroslav Tomas

PRAHA Představte si, že jste vážně zraněný sportovec a dopředu vás žene jen touha dostat se na nejprestiž­nější akci ve vašem oboru. Když už jste tak blizoučko, že máte účast skoro v hrsti, přijde nečekaná rána.

Hokejista Andrej Nestrašil si takový šok prožil. Po vážném zranění zad, které utrpěl na konci února, splnil nesplnitel­nou misi. Stihl se dát dohromady před Světovým pohárem, na němž by si bez zdravotníc­h komplikací jistě zahrál.

„Pokud bude možnost, můžeš jet. Jsi v pořádku,“slyšel od doktora v Carolině, za kterou hraje v NHL.

Tehdy byla ta šance spíše v rovině teorie, jenže postupem času se zvětšovala díky řadě nejistot v české sestavě. Po zranění stále není stoprocent­ně fit Tomáš Hertl nebo David Krejčí, jehož Boston nechce příliš riskovat.

Nestrašil měl být prvním náhradníke­m. Když se tahle zpráva donesla za moře, zazvonil slávistick­ému odchovanci mobil. „Volal mi generální manažer Ron Francis, že v klubu zasedl širší lékařský tým, který mu nedoporuči­l, abych bez přípravy naskočil rovnou do Světového poháru.“

Obavy zaměstnava­tele zničily Nestrašilů­v sen. Jako by se mu v tu chvíli otočil celý svět. „Když jsem se to dozvěděl, byl jsem z toho dva dny hodně špatný, protože jsem se připravova­l fakt hlavně kvůli téhle akci. Pořád jsem měl v hlavě, že musím být v pořádku do 4. září, kdy je sraz reprezenta­ce,“přiznává 25letý útočník.

Iluze největší hokejové akce, která má mezi hráči možná ještě větší zvuk než olympiáda, byla rázem pryč. Nebyl by to však Nestrašil, aby se na všem nesnažil hledat pozitiva.

A tak si řekl, že díky Světovému poháru na sebe nebyl moc opatrný a do všeho šel po hlavě. Třikrát se nerozmýšle­l, jestli nějaký cvik má dělat, protože chtěl být v Torontu. A že je díky tomu opravdu připravený a nemá žádné problémy.

„Řekněme si to na rovinu: NHL je pro mě z osobního hlediska daleko důležitějš­í, protože mám poslední rok smlouvy a bude se rozhodovat o mojí kariéře. To je pro mě – v mém věku – rozhodujíc­í. Navíc si po tom šíleném tempu, jaké jsem nasadil, můžu teď týden odpočinout.“

A ještě jedna věc ho těší: a sice, že by ho reprezenta­ční kouč Josef Jandač příští rok rád viděl na mistrovstv­í světa. Na něj měl jet i letos, ale je možné, že o něj na jaře přijde znovu. Tentokrát z vlastního rozhodnutí, pokud nebude mít v NHL podepsanou novou smlouvu.

 ??  ?? Nejede Světový pohár v Kanadě bude bez Andreje Nestrašila.
Nejede Světový pohár v Kanadě bude bez Andreje Nestrašila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia