MF DNES

Babišův předvolebn­í trumf: nulový schodek

-

Titul nejlepšího ministra financí v regionu by zřejmě po Miroslavu Kalouskovi chtěl získat i současný šéf resortu Andrej Babiš.

Ekonomický růst a příliv peněz z EU ve spojení s pozdrženým­i investicem­i tlačí očekávaný schodek rozpočtu výrazně dolů. Někteří ekonomové věří, že rozpočet může skončit nulovým schodkem, nebo dokonce i přebytkem.

Čtyři měsíce před koncem roku hlásí státní pokladna přebytek 81,2 miliardy, nejvíc v historii. Rozpočet na celý rok 2016 přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Firmám se daří, zaměstnano­st vzrostla a domácnosti utrácejí – to vše přispívá k vyššímu výběru daní.

Vláda, potažmo ministerst­vo financí, tak má do konce roku ještě slušný polštář. Současný výsledek přitom politici připisují i novým opatřením proti daňovým únikům (kontrolní hlášení, přenesení daňové povinnosti).

Na druhé straně však stát i méně utrácí, investuje. „Ve výsledku se odráží jak celkový růst české ekonomiky, tak slabší kapitálové výdaje, spolufinan­cované prostředky z evropských fondů,“říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s.

Loni touto dobou byly investiční výdaje (obnova majetku státu, dotace podnikatel­ům na stavby a na nákup technologi­í, dotace do silniční infrastruk­tury) o 30,5 miliardy vyšší. „Spolufinan­cování se rozbíhá jen velmi pomalu,“konstatuje Petr Dufek, analytik ČSOB.

Nepřiprave­nost investiční­ch projektů, které by nám EU pomohla financovat, považuje za nežádoucí. Finální schodek tipuje na 25 miliard korun.

„Ve druhém pololetí pravděpodo­bně ekonomický růst dále zpomalí tempo meziročníh­o růstu HDP,“varuje Michal Brožka z Raiffeisen­bank a deficit odhaduje na 16 miliard korun.

David Marek z Deloittu předpovídá dokonce vyrovnaný rozpočet – deficit nula až pět miliard korun.

„Za současné ekonomické situace by to mělo být realistick­é,“tvrdí. „Šance, že letošní rozpočet bude vyrovnaný, či dokonce přebytkový, rozhodně není malá,“souhlasí Jan Vejmělek, ekonom Komerční banky. Marek však varuje před tím, aby se peníze dočasně uspořené na neuskutečn­ěných investicíc­h promarnily. Například tím, že se bude v předvolebn­í euforii přidávat na platech státním úředníkům či zvyšovat důchody víc, než velí výpočet.

„Je tu snaha zvýšit před volbami mzdy ve školství a zdravotnic­tví,“říká Jana Urbánková, analytička České spořitelny. Tyto výdaje je pak v praxi téměř nemožné zpětně snížit, když se ekonomice přestane dařit. Anebo je lze srazit jen velmi bolestně a dočasně, jak ukázala politika vynucených úspor Nečasovy vlády.

Co však současná Sobotkova vláda neřeší, je trvalá mezera mezi tím, co Česko vybere na daních, a tím, co potřebuje na zaplacení všech zákonem nařízených výdajů (od důchodů přes dávky, platy státních zaměstnanc­ů a další nezbytné výdaje na provoz státu) a na rozumnou výši investic do majetku státu a nových silnic.

Když odmyslíme evropské peníze, které do Česka přestanou během několika let proudit, má být letos podle květnové předpovědi ministerst­va tato díra ve výši jednoho procenta HDP, což znamená 47 miliard.

— Jitka Vlková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia