MF DNES

Kadlec zase doma: V Plzni z nás začínají mít strach

-

Když mu bylo 21, toužil po přestupu do zahraničí, což mu vyšlo. Po třech letech fotbalový reprezenta­nt Václav Kadlec zase projevil přání vrátit se domů.

„Upnul jsem se k tomu,“řekl po přestupu do Sparty.

Václav Kadlec je zpátky. V nejlepších letech. Jeho vrstevníci chtějí ven, on jde proti proudu.

Václave, proč? Jak vysvětlíte, že je to krok dopředu?

Úplně jednoduše: Sparta je lepší klub než dánský Mitdjyllan­d. A zadruhé pro mě bylo důležité lidské hledisko, nejen fotbalová stránka.

V malém dánském městě jste nebyl šťastný. A v čem je Sparta lepší?

Nechci vůbec hanit tamní úroveň. Ale kvalita zázemí, regenerace, liga, příprava na zápasy. To tam prostě není jako ve Spartě.

Žádný český klub nedal za přestup víc peněz než Sparta za vás. Jaké to je, být nejdražší? Mluví se o částce 70 milionů korun.

Pro mě to moc důležité není. Tu cenu já neurčuju.

Ani nesvazuje?

Všichni víme, jaké jsou ve Spartě cíle. Pravda, ta investice není malá a očekávání budou velká. Já věřím, že mám schopnosti na to, abych je splnil.

Musel jste jít dolů s platem?

To komentovat nebudu.

Za Spartu jste dával góly od šestnácti do jedenadvac­eti. Pak ještě loni na hostování. Teď je vám čtyřiadvac­et. Jak jste se změnil?

To nejde srovnávat. Tenkrát v šestnácti, to jsem byl klučina. Z něj mi zůstal zápal do fotbalu. Jinak jsem se změnil, snad už jsem chlap. A věřím, že nejsem horší fotbalista.

V úterý Sparta dotáhla přestup Tomáše Rosického, jednoho z nejlepších Čechů všech dob. Bylo to lákadlo i pro vás?

Kdo by si s Tomášem nechtěl zahrát... Všichni víme, jaký je to fotbalista. To bych byl hloupý, kdybych s ním hrát nechtěl.

Když se podíváte na soupisku Sparty, přijde vám, že tým je nejsilnějš­í, co jste zažil?

Zrovna jsme se o tom bavili v reprezenta­ci. Honza Kopic z Plzně říkal, že už mají trochu strach. (směje se) Na papíře náš kádr vypadá opravdu dobře, ale musí si to sednout na hřišti.

— Miloslav Novák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia