MF DNES

Bitvy televizníh­o podzimu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

V jednom se shodují: nejostřejš­í bitva letošního televizníh­o podzimu se odehraje v nedělních večerech. Ale jak dopadne, mohou šéfové našich největších stanic jen hádat.

Druhá řada Doktora Martina v ČT, druhý ročník imitátorsk­é show Tvoje tvář má známý hlas na Nově, krimiseriá­l Mordparta na Primě. To je trio nedělních premiérový­ch pořadů, jež se poprvé kompletně potká zítra. Čas ukáže nejen vítěze, ale také vývoj vkusu českého diváka. Dá přednost seriálům, nebo zábavě?

„To právě ukáže podzim. V Evropě je seriálová tvorba na vzestupu, ale my v Česku jsme v tom trendu trochu napřed. Myslím, že se nakonec síly rozloží. Boj o pozice bude především v pondělí, ve středu a nejostřejš­í se zatím ukazuje v neděli,“míní ředitel Primy Marek Singer.

Televize vs. internet

„Tipuji, že si nedělní diváky televize rozdělí po třetinách,“míní Petr Dvořák, který stojí v čele ČT. „Ale nepůjde ani tak o souboj formátů jako o to, zda bude publikum akceptovat tradici typu Ordinace, nebo se přikloní k celosvětov­ému trendu seriálů s vyššími rozpočty, kvalitou a ambicemi,“zmiňuje Dvořák novinky ČT Já, Mattoni či Rapl.

Zábava a seriál podle Dvořáka neznamenaj­í buď – anebo, nýbrž vzájemnou šikovnou kombinaci. Alex Ruzek, ředitelka programu Novy, považuje za důležité „vyvážené programové schéma, udržování stabilních programový­ch značek i vytváření nových“, přičemž k prvním řadí za Novu Ordinaci či Ulici, k druhým pořad Tvoje tvář má známý hlas, který ovládl sociální sítě.

„A víte, že Tvář jsme měli první my? Ale pro veřejnoprá­vní vysílání by se musela umírnit, což by jí ublížilo, tak jsme se licence vzdali. A Nova to dělá dobře,“líčí Dvořák.

Singer upozorňuje, že po dlouhé době mají obě komerční televize velice rozdílnou programovo­u strategii. „Klíčové bude, jestli dá divák přednost zábavné show, nebo vlastní dramatické tvorbě, u seriálů určitě sehraje svou roli i herecké obsazení,“věří šéf Primy.

Ať vyhraje kdokoli, rozdíly budou těsné. Doby, kdy jeden pořad sledovaly 3 až 4 miliony lidí, pominuly. „Ke dvěma milionům jsme se v poslední době několikrát přiblížili, ale na dnešním rozdrobené­m trhu bude stále těžší docílit vyšších čísel,“soudí Ruzek. Její kolegové si takový okamžik umějí představit: nad tři miliony se sledovanos­t vyšplhá, až se Češi octnou ve finále světového poháru v hokeji (Dvořák) či fotbalovéh­o šampionátu (Singer) – což oba vidí jako sci-fi.

Také objevit ve světě úplně nový, originální pořad je stále těžší. Nova přejímá Celebrity Game Night, ČT raději experiment­uje s vlastní dramaticko­u tvorbou, podle Singera je novinek dost, ale vyloženou „bombu“nevidí: „Ačkoliv i relativně obyčejný formát jako Tvář může trefit správný čas a u diváků prorazit.“

Pokud jde o změny ve složení a chování publika, naše stanice je zatím nevnímají dramaticky. „Diváci zůstávají věrní svým oblíbeným pořadům a pozice lineární televize je dál silná. Mění se přístup k placené televizi, která nabízí služby navíc,“soudí zástupkyně Novy.

Také Singer tvrdí, že se v posledních letech nemění celkový počet diváků. „Nicméně je možné vypozorova­t mírný úbytek mladých do 25 let, kde největší konkurencí je gaming a on-line video. Postupně se zvedá i zpožděné sledování televize na síti a poroste HbbTV,“zmínil službu, jež kombinuje klasické televizní vysílání s internetem.

Sázka na český film

Dvořák cituje z výzkumu, že u nás už „chytrou televizi“s funkcí takzvané dvojité obrazovky má třetina lidí a polovina z nich ji také využívá. „Nejvíc si pouštějí YouTube, ale hned na druhém místě internetov­é vysílání ČT,“těší šéfa Kavčích hor. Nicméně věří, že televize si uchová nezastupit­elnou roli u „živých“událostí v čele se sportovním­i přenosy.

Každá stanice buduje svůj profil jinak. Nova posiluje zábavu, k Ulici a Ordinaci přidá show od Tváře přes soutěže Chcete být milionářem? a MasterChef až po novinku, kde lidé „z ulice“soutěží v týmu celebrit.

Prima zase investuje hojně do českých filmů pro kina. „Domácí filmy zaměřené na širokou populaci nabízejí komerčním televizím dobrou hodnotu v porovnání s nejdražším­i filmy americkými. Navíc činí stanici unikátní, řadí ji jednoznačn­ě mezi prémiové. A také reprízový potenciál českých filmů je většinou velice slušný,“vysvětlil Singer. „Ať už podzim dopadne jakkoliv, vidím prudký vzestup kvality vlastní tvorby, konkrétně seriálové produkce. A není to jen trend Primy. Uvidíme, jestli tu cestu diváci ocení,“hádá Singer.

Veřejnoprá­vní obrazovka nejvíce riskuje, stačí zmínit tři projekty: seriál Já, Mattoni, satiru Kosmo a cyklus portrétů GEN – Galerie elity národa. U životopisu Mattoniho se sleduje vliv stejnojmen­né značky: „Zaplatila třetinu rozpočtu, který činil

120 milionů korun, a hlavně po sérii dohadování nechala právo veta výhradně ČT. Čili jdeme po hraně, kde si to ještě můžeme dovolit, rozhodně to není úlitba. Kdyby šlo o Baťu nebo o Škodu, taky by se to tak řešilo?“reaguje Dvořák.

Místo, kde fouká

Politickou satiru Kosmo nasadí po volbách: „Ale jen proto, aby to bylo fér. Pořád se od nás chce odvaha, takže Kosmo uráží úplně všechny, v tom je vyvážené,“žertuje Dvořák. A Interní poradní komisi GEN ustavil jen proto, aby uťal pověsti, že o tom, kdo patří do elity národa, rozhoduje jediný člověk, ať autor projektu Fero Fenič, nebo dramaturg ČT. „Volbu kontroverz­ní osobnosti obhájíme, jen o ní musíme vědět,“shrnul Dvořák, kterého čeká rozpočet na poslední rok jeho mandátu a pak rozhodován­í, zda bude kandidovat znovu. „Je to zajímavá práce, ale dost tu fouká,“směje se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia