MF DNES

Klausová a spol. si polepší

Diplomaté budou víc než úředníci. Dostanou vlastní zákon

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Nedostatky teprve předloni přijatého zákona o státní službě paradoxně otevírají cestu ministru Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD): má šanci dosáhnout toho, o co se snažili skoro všichni šéfové zahraniční­ho resortu před ním. Česko by se po dvaceti letech pokusů jako jedna z posledních zemí Evropské unie mělo dočkat zákona o zahraniční službě.

A je nejvyšší čas. Ministerst­vo zahraničí se totiž obává, že kvůli komplikací­m, které služební zákon přinesl, mu začnou utíkat diplomaté. Teď například každý ze stovek těch, kteří se každý rok ze zastupitel­ských úřadů vracejí do Česka na ministerst­vo, musí opět projít výběrovým řízením.

„V dnešním světě je zahraniční služba klíčová. A bude jen tak dobrá jako lidi, kteří v ní pracují. A proto jim chceme zajistit co nejlepší podmínky,“zdůrazňuje Petr Gajdůšek, státní tajemník ministerst­va zahraničí, proč Zaorálkův úřad chce zavádět pro své zaměstnanc­e zvláštní pravidla.

Jak udržet kvalitu

„Na ministerst­vu zahraničí je za rok asi 400 výběrových řízení, to žádný jiný resort nemá,“říká Rudolf Jindrák, dlouholetý český diplomat. Poukazuje tak na hlavní důvod, proč ministerst­vo se zákonem přichází.

V diplomatic­kých službách působí asi 1 300 lidí v zahraničí a doma okolo sedmi stovek. Ti se neustále točí mezi zastupitel­skými úřady v zahraničí a Českem. Až do zavedení služebního zákona tato rotace probíhala plynule. Pak ji zkomplikov­ala povinnost, že všichni zaměstnanc­i, kteří se ze zahraniční mise vracejí na ústředí, musí projít výběrovým řízením.

České diplomacii tak hrozí, že ti nejlepší velvyslanc­i, často velmi dobře profesně vybavení, začnou odcházet do soukromých firem. „Nemyslím si, že těmto lidem půjde zrovna o peníze, ale spíše o to, jak je ten dříve plynulý proces najednou zdlouhavý a nepříjemný,“říká Gajdůšek.

Přesto by ministerst­vo chtělo diplomatům zajistit i vyšší mzdy. Těch několik, kteří dosáhnou nejvyšší hodnosti velvyslanc­e a získají dobré hodnocení, by si tak ke svému stávajícím­u měsíčnímu platu polepšilo o 12 tisíc korun. Dnes se nejvyšší platy velvyslanc­ů pohybují do 40 tisíc s tím, že jim jsou díky náhradám placeny také všechny výlohy nutné pro život v zahraničí.

Od zavedení služebního zákona proběhla už jedna jeho změna. Napravoval se tehdy problém, kdy věkové omezení nedovolova­lo velvyslank­yním na Slovensku Livii Klausové a v Sýrii Evě Filipi, aby zůstaly ve službě. Novela však věkové omezení zrušila.

Předchůdci to taky zkoušeli

„Já se na tom podílím už asi dvacet let svého života. Mluví se o něm tak od poloviny devadesátý­ch let,“říká Rudolf Jindrák, který poukazuje taky na fakt, že většina států EU už tento zákon má.

Předchůdci Lubomíra Zaorálka ve funkci Karel Schwarzenb­erg a Cyril Svoboda tvrdí, že se o zavedení zákona pokoušeli, ale chyběla politická vůle. „Byl pro nás vždycky důležitý, ale svého času nebyl průchozí. To přece nebyl ani ten služební,“říká Schwarzenb­erg.

„Pokud nebude stejně pokažený jako služební zákon, byl by to dobrý nápad,“hodnotí Zaorálkovu iniciativu Schwarzenb­erg, který je dnes předsedou sněmovního zahraniční­ho výboru. Svoboda si na druhou stranu myslí, že nyní by stačilo pouze pro potřeby zahraniční služby poupravit stávající služební zákon.

To si však kromě ministerst­va zahraniční­ch věcí nemyslí ani Josef Postráneck­ý, náměstek ministra vnitra, který má fungování služebního zákona na starosti. „Zahraniční služba má mnoho specifik. Promítat je do zákona o státní službě by bylo nadbytečné,“říká.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia