MF DNES

Práce pro Romy? Babiš se kaje

- Jakub Pokorný s přispěním Josefa Kopeckého

Předseda ANO Andrej Babiš se nevkusně vyjádřil o táboře, v němž byli za války deportován­i Romové. A přestože se včera snažil dopady skandálu zmírnit omluvou, i koaliční partneři jeho slova velmi tvrdě odsoudili.

Babiš ve čtvrtek navštívil Varnsdorf, kde žije početná romská komunita, a v podstatě tam řekl, že tábor v Letech u Písku nebyl koncentrač­ním táborem. „To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“řekl podle Aktuálně.cz Babiš.

Včera už vysvětlova­l, že jeho výrok byl vytržen z kontextu a byl pouze citací někoho jiného. „Špatně jsem se vyjádřil, nemám problém se omluvit. Samozřejmě odsuzuji holokaust, koncentrač­ní tábory,“řekl včera Babiš při zahájení volební kampaně ANO v Ostravě.

Ať už se táboru v Letech říká jakkoli, fakta jsou jasná. Bylo tam deportován­o během druhé světové války asi 1 300 lidí, převážně Romů, a nejméně 326 jich tam zemřelo.

„Je úplně jedno, jestli to byl koncentrač­ní nebo pracovní tábor, ale důležité je, k čemu sloužil. A sloužil ke konečnému řešení, tedy ke genocidě na Romech. Byli tam zavřeni

nedobrovol­ně, tábor byl oplocen, nedostával­i za nucenou práci nic, ani pořádně najíst, a nakonec tam vypukl tyfus,“říká ředitel Památníku Lidice, který Lety spravuje, Milouš Červencl.

Podle serveru fronta.cz, který se zabývá válečnou historií, se koncentrač­ní tábory dělí na několik typů a „pracovní tábor“je vedle vyhlazovac­ích táborů jednou z podskupin. Zkrátka, Lety byly pro Romy stejnou přestupní stanicí na cestě do Osvětimi jako pro Židy Terezín.

Nekonečná jednání o vepřínu

„Zpochybňov­ání holokaustu a zlehčování jeho obětí je nepřijatel­né. Je třeba si uvědomit, že v tom táboře zemřelo 241 dětí, celkem asi 400 lidí, a další odtamtud byli posláni na fyzickou likvidaci do Osvětimi. Asi nikdo nechce tvrdit, že tam ty děti byly internován­y, protože nechtěly pracovat,“kritizoval včera Babiše ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

O omluvu žádal vicepremié­ra i předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Za dva a půl roku v koaliční vládě jsem ani jednou nezaznamen­al, že by se Andrej Babiš nějak zajímal o problemati­ku sociálně vyloučenýc­h lokalit. Návštěva v romské lokalitě tak byla jen účelové předvolebn­í divadlo. Mezi populismem a náckovství­m je jen tenká hranice,“zkritizova­l Babiše Sobotka.

Všichni včetně Červencla pak doporučili Babišovi, aby Lety navštívil.

Babiš je ovšem zároveň ministrem financí, jenž může dát ze státní kasy peníze na vykoupení vepřína vlastněnéh­o firmou AGPI, který stojí na místě bývalého tábora. O to se snažilo už několik vlád, ale vždy neúspěšně. Včera nakonec Babiš sdělil, že se už domluvil s ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL, že uvolní peníze na vykoupení vepřína.

Herman před měsícem řekl, že se pokusí potíže s Lety vyřešit do konce volebního období. Spolu s Hermanem o tom vyjednává právě ministr pro lidská práva Dienstbier, ale schůzky zatím k ničemu nevedou. „S majiteli vepřína už jsme se sešli mnohokrát. Oni ale hájí legitimní zájmy svých akcionářů, takže to není úplně jednoduché. Dokud nebude výsledek, nemá smysl, abych činil nějaká oznámení, a výsledek zatím není,“uvedl včera Dienstbier.

 ?? Foto: MAFRA ?? Tak to vypadalo v Letech.
Foto: MAFRA Tak to vypadalo v Letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia