MF DNES

Kritika Unie i korupce, koblihy. Babiš rozjel kampaň

- — Josef Kopecký

Nejsme favorit voleb, jsme outsider,“řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš na úvod horké části kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami, kterou zahájil v Ostravě. Spokojen by prý byl s výhrou v pěti krajích.

Zároveň jeho hnutí ANO představil­o hesla pro předvolebn­í finiš. „Kdo u nás bude žít a pracovat? Rozhodnout musíme my, ne Brusel,“říká na jednom z bigboardů Babiš. Na druhém se obrací k voličům s heslem „Nikdy nevzdáme boj s korupcí. I když se kluci hodně snaží“. Jeho spolupraco­vníci a poradci si to tedy vyhodnotil­i tak, že pro voliče, byť nejde o volby parlamentn­í, ale krajské, bude nosné téma migrace, která trápí Evropu, a také boj s korupcí.

Pro výkop hlavní části kampaně a představen­í lídrů hnutí ANO pro krajské volby si Babiš v den svých dvaašedesá­tých narozenin zvolil terasu pizzerie v obchodním centru Nová Karolina v centru Ostravy, to i proto, že za jeho zády byla hlavně pro televizní kamery vidět silueta ostravskýc­h „Hradčan“, tedy oblasti Dolních Vítkovic.

Ostravu si prý vybral i proto, aby upozornil, jak v ní lidé byli poškozeni, když se místní firma OKD dostala za minulých vlád do rukou Zdeňka Bakaly. A aby své ambice podpořil, nechyběly ani tradiční koblihy.

Podle Babiše se hnutí ANO pokusí prolomit blok oranžovo-rudých koalic, tedy spolupráce sociální demokracie a komunistů na krajské úrovni. „Pro nás je to poprvé, bude to nová zkušenost, zůstáváme při zemi,“řekl Babiš.

„Někteří hejtmani kandidují už poněkolika­té. Pro nás jedno z hlavních témat zůstává korupce. Když jsme nastupoval­i do vlády, mysleli jsme si, že budeme na jedné lodi v boji proti korupci, ale jak se ukázalo v rámci reformy policie, tak nejsme. Boj proti korupci a netranspar­entnímu financován­í krajů je téma,“uvedl šéf ANO při představov­ání priorit svého hnutí pro kampaň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia