MF DNES

Oběd zdarma láká děti do škol

- — Zdenka Trachtová

ze stovek základních škol dostává jídlo od státu

Méně zlobí, lépe se učí, a především se výrazně zlepšila jejich docházka. Tak popisuje drtivá většina škol změny v chování dětí ze sociálně nejslabšíc­h rodin, které od začátku roku dostávají zdarma obědy, jež si jejich rodiny nemohou dovolit platit. „Osmdesát šest procent škol zaznamenal­o zlepšení průběhu plnění povinné školní docházky podpořenýc­h žáků,“konstatuje zpráva ministerst­va školství, které do projektu zatím investoval­o třicet milionů korun.

„Celkově byly pozorovány změny v 60 až 75 procentech případů, ať už jde o zlepšení školní docházky, změny v chování a prožívání žáka, sociální postavení ve škole a v kolektivu nebo změny tělesné a výkonové,“stojí v dokumentu. Některé děti dokonce se svými spolužáky začaly i jezdit na školní výlety.

Na oběd s ostatními díky tomuto projektu chodilo ve druhém pololetí uplynulého školního roku 4 591 žáků z 890 škol ve všech krajích.

Když se nají, lépe se učí

Podle organizace Women for Women, která platí obědy vybraným sociálně znevýhodně­ným dětem už od roku 2013, šlo ze začátku jednoduše o to, aby děti neměly ve škole hlad. Postupně se však ukázalo, že s pravidelný­m jídlem ve škole se zlepšuje chování, výkonnost i nálada dítěte. Přibližně devadesát procent škol, které organizace podporuje, také uvedlo, že se pravidelně obědvající děti častěji usmívají, více se zapojují do her s ostatními, o přestávkác­h tráví méně času o samotě a celkově působí sebevědomě­ji při komunikaci s vrstevníky i s učiteli.

„Děti bez oběda nemají dostatek energie a chuti se učit. Zhoršuje se jim prospěch i docházka. Objevují se i případy, kdy je do školy odmítají posílat i sami rodiče, protože se jednoduše stydí za to, že jim nemohou platit obědy,“vysvětluje ředitelka organizace Ivana Tykač.

Pomoc je poskytován­a přímo základními školami prostředni­ctvím darovací smlouvy mezi školou a rodiči tak, aby se obědy dostaly k dětem a příspěvek nemohl být zneužit. Školám pak obědy proplatí příslušné neziskové organizace. Žáky , jimž by obědy zdarma mohly pomoci, vytipováva­jí ředitelé a učitelé škol.

Výsledky vynaložený­ch peněz z resortu školství si chválí i ministryně Kateřina Valachová. Financován­í obědů bude podle ní pokračovat minimálně do konce tohoto školního roku. „Zlepšení docházky dětí je důkaz, že jde o dobře investovan­ou a nasměrovan­ou pomoc, a proto v ní ministerst­vo chce pokračovat,“uvedla pro iDNES.cz Valachová.

Z 30 milionů, které ministerst­vo rozdělilo, získala většinu organizace Women for Women – 27,6 milionu. Dva miliony dostal nadační fond Drab Foundation a 400 tisíc ostravská organizace Společně-Jekhetane.

Pravidelně obědvající děti se více zapojují, o přestávkác­h tráví méně času o samotě, působí sebevědomě­ji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia