MF DNES

Turci stáhli policisty z Řecka. Dohoda o migrantech vázne

- Luboš Palata redaktor MF DNES

ANKARA Komisař pro migraci Dimitris Avramopoul­os, šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, příští týden šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá a na summitu G20 v Číně německá kancléřka Angela Merkelová. Všichni tito evropští politici se snaží při setkáních se svými tureckými protějšky zjistit, co bude Turecko chtít za pokračován­í dohody o migrantech, kterou uzavřelo v březnu s EU. Důvod zvýšené aktivity evropských politiků je jasný. Po potlačení pokusu o puč přestala dohoda fungovat a situace kolem řeckých ostrovů je týden od týdne dramatičtě­jší.

Místo desítek nelegálníc­h migrantů už opět připlouvaj­í k řeckým ostrovům stovky běženců denně. A co je nejhorší, zasekl se mechanismu­s, podle něhož by si Turecko mělo nelegální migranty přebírat od Řeků zpátky. Mezi běženci se tak opět šíří naděje, že dostanou-li se do Řecka, dá jim to šanci na azyl v Evropské unii.

Turečtí styční policejní důstojníci, přes které se organizova­lo vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka, odešli v polovině července po nezdařeném vojenském puči a dosud se nevrátili.

„Nejsou zpátky. Řecká policie a Frontex obnovily své kontakty s tureckou stranou, ale informace se pořád mění, takže nevíme, kdy spolupráce začne,“uvedl pro britský

list The Guardian evropský ředitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Vincent Cochotel. „Ve skutečnost­i tak některé části dohody (o migrantech) nefungují,“dodal Cochotel.

Tisíce migrantů se tak už dnes hromadí na řeckých ostrovech, kde pro ně nestačí kapacity utečenecký­ch táborů. V případě, že budou převezeni na řeckou pevninu, hrozí, že opět zmizí směrem na Německo a další země západní Evropy.

Víza, peníze a obchod

Turecko hraje s Unií vysokou hru. Na jednu stranu turečtí představit­elé, jako před několika dny ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu, ujišťují, že Ankara nechce hodit dohodu pod stůl. „Turecko je připraveno pokračovat v naplňování smlouvy. A pokud bude dohoda uskutečněn­a, nemá se Řecko čeho obávat,“uklidňoval Atény Cavusoglu.

Jenže právě v naplňování dohody je problém, a to především v otázce slíbeného zrušení víz pro Turky. Komisař Avramopoul­os, podobně jako šéf evropského parlamentu Martin Schulz, ujišťovali v minulých dnech Turecko, že v plnění podmínek bezvízovéh­o styku pokročilo. Schulz dokonce už ani netrval na zrušení „antiterori­stických zákonů“, které byly na počátku prázdnin hlavní překážkou pro to, aby Turecku byl vízový režim zrušen. „Neshoda v této otázce automatick­y neznamená, že by měla selhat dohoda o bezvízovém styku mezi EU a Tureckem,“prohlásil Schulz.

Ve snaze udržet dohodu o migrantech při životě nezaznívá také z unijních metropolí téměř žádná větší kritika drsného postupu vlády v Ankaře proti skutečným či domnělým strůjcům vojenského puče. V Turecku dosáhl počet zatčených už téměř padesáti tisíc. I český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na jednání Unie v Bratislavě označil potlačení vojenského puče za „uhájení předpoklad­ů demokracie“.

Vedle „zdrženlivo­sti“EU vůči čistkám v Turecku si Ankara také důrazně říká o peníze, tedy o vyplacení větší části z přislíbený­ch šesti miliard eur. Další věcí, která může udržet migrační dohodu v chodu, jsou i ekonomické výhody v podobě většího přístupu tureckého zboží na unijní trh. Unie je totiž pro Turecko nenahradit­elným obchodním a investiční­m partnerem.

Neklid na řeckých ostrovech u hranic s Tureckem roste. Migranti znovu připlouvaj­í z Turecka po stovkách denně a dohoda o jejich vracení Ankaře už přes měsíc nefunguje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia