MF DNES

V Afghánistá­nu a Iráku zmizelo 700 000 zbraní z USA

- Milan Vodička redaktor

Jediné, co snad může mírně těšit americké vojáky, když po nich někdo v Iráku nebo v Afghánistá­nu střílí, je fakt, že to pálí americké zbraně.

Velmi pravděpodo­bně je až na místo dodala jejich země.

Podle záznamů Pentagonu jich bylo 1 452 910 kusů.

Problém je, že o osudu téměř poloviny z nich se vůbec nic neví.

Vlastně ví. Američané je nacházejí na internetu, kde jsou ke koupi jednotlivě nebo ve velkém. Jsou nalézány v dobytých pozicích Tálibánu, Islámského státu, al-Káidy a dalších skupin.

Byly kdysi narychlo předány náčelníkům kmenů a velitelům milic, o nichž se v podstatě nic nevědělo a jejichž loajalita se měnila stejně rychle jako mraky nad Hindúkušem.

Výsledek je neuvěřitel­ný. Pentagon teď přiznal, že neví nic o osudu 700 000 předaných zbraní.

Když v roce 2014 Islámský stát bez boje dobyl Mosul a ukořistil zbraně čtyř iráckých divizí, hovořilo se o tom se zděšením, neboť se tak umožnilo vyzbrojení velké části džihádistů v Iráku a Sýrii.

Ale tohle je počet, s nímž by šlo vyzbrojit spojené džihádisty celého světa a ještě by leccos zbylo do zásoby.

Mezi zbraněmi je všechno možné. 978 000 útočných pušek, 266 000 pistolí, 112 000 kulometů. Je to přehlídka všech možných typů a ráží. Kalašnikov­y, M16, moderní M4, odstřelova­cí pušky, opakovací brokovnice, poloautoma­tické pistole Glock...

Všechny tyto zbraně byly od 11. září součástí obrovského a v podstatě nekontrolo­vaného proudu výzbroje, který směřoval na Blízký a Střední východ bez ohledu na výcvik, úroveň a spolehlivo­st příjemců. Na ně Američané, přestože je neznali, paradoxně kladli mnohem menší nároky než na vlastní vojáky, pro něž je ztráta zbraně jako v každé armádě těžkým proviněním. „Při dnešní úrovni znalostí mnoha těchto armád a milicí by bylo překvapují­cí, kdyby se nad těmito zbraněmi udržela kontrola. Nepřekvapu­je, že se to nestalo,“napsal k tomu ironicky The New York Times. Děly se neuvěřitel­né věci. Vrtulníky a nákladní vozy za nocí vykládaly zbraně zahaleným bojovníkům jen proto, že jejich velitelé slíbili, že budou bojovat proti Tálibánu či syrským povstalcům. V Afghánistá­nu rekruti během výcviku mizeli, sotva dostali kalašnikov. Hloubku celého problému odhalila po roční práci organizace Action on Armed Violence (AOAV) vedená bývalým redaktotem BBC Iainem Overtonem. Pentagon čísla v jím vedené studii uznal. Jeho mluvčí vysvětlil chyby nutností bojovat rychle ve dvou válkách: „Potřeboval­i jsme rychle vyzbrojit, vybavit a vycvičit síly těchto zemí.“

700 000 zbraní, které se ztratily, však není pořád vše, seznam pokračuje.

Jen se přesně neví, jak: výzbroj, o níž je řeč, tvoří ruční zbraně do ráže 30 mm. Součástí dodávek však byla také těžší pěchotní výzbroj minomety, granátomet­y, ruční protitanko­vé střely. O nich zatím nebyla zveřejněna žádná čísla, ale lze předpoklád­at, že distribuce se odehrávala zcela stejně a stejně vysoké bude i procento těch, které se vypařily a teď střílí opačným směrem.

V letech 2001 až 2015 dodaly USA na Blízkých východ 1,5 milionu ručních zbraní. Cíl: vyzbrojit spojenecké milice, kmeny a armády. Situace: půlka zmizela. Není třeba hádat, kdo s nimi střílí teď.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? M4 k mání Moderní zbraň americké armády mohou mít i džihádisté.
Foto: Shuttersto­ck M4 k mání Moderní zbraň americké armády mohou mít i džihádisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia