MF DNES

Proč na čínských plážích frčí obličejové plavky

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Světem teď hýbou burkiny, islámské plavky zahalující vše s výjimkou obličeje. V Číně se diví, co ti Francouzi šílí, proč vyhánějí nebohé muslimky v burkinách z pláží.

V říši středu totiž už pár let frčí podobné „plavky“, které v některých případech zakrývají úplně všechno včetně obličeje.

V tomto případě ovšem nejde o poučky Mohameda ani žádného jiného proroka, ale o (ne)obyčejnou módu.

Pestrobare­vná celoobliče­jová maska s otvory pro oči, nos a ústa, mnohdy připomínaj­ící masky z tradiční čínské opery, je i letos k vidění v přelidněný­ch čínských přímořskýc­h letoviscíc­h a její prodej je prý stále výnosný byznys.

Vžil se pro ni termín facekiny, obličejové plavky.

Nylonový módní doplněk se často pojí s plavkami pokrývajíc­ími celé tělo. Nový fenomén se na čínských plážích začal prosazovat zhruba před deseti lety, vymyslel ho prý jeden majitel plaveckého obchůdku v pobřežním městě Čching-tao v provincii Šan-tung.

Ochrana před zrádným sluníčkem

Důvod bizarní módy je prozaický: Číňanky se totiž nerady opalují. Milují co nejsvětlej­ší barvu kůže. Opálení je v zemi symbolem chudoby, protože je spojováno s venkovanka­mi pracujícím­i dlouhé hodiny na polích.

Místní krásky sice mnohdy vypadají při koupání jako Fantomasov­é, ale zrádné ultrafialo­vé paprsky na ně nemohou! A prý ani komáři nebo medúzy!

„Žena má mít světlou pleť, jinak si všichni ve městě budou myslet, že jste venkovanka, a budou se vám posmívat,“shrnula pro britský list The Times lapidárně své důvody paní Jao Wen-chua. Po pláži se promenádov­ala s facekinami vyvedenými do podoby masky tygřice a byla prý na ni náležitě hrdá.

Krémy na zesvětlení kůže jsou populární i v jiných asijských zemích, zejména v Japonsku, Jižní Koreji a v Thajsku, trend facekin tam však zatím nepronikl.

V posledních dnech zaplavují čínské sociální sítě příspěvky, jež se vysmívají zákazům burkin, které zavedli starostové několika desítek letovisek na francouzsk­é Riviéře.

Zdá se, že Číňanky budou při koupání klidně vypadat jako Fantomas, jen když se (proboha) neopálí. Na pláže nosí tzv. facekiny, „obličejové plavky“.

Západ na pranýři

„Copak by asi francouzšt­í úředníci dělali, kdyby se u nich ukázaly Číňanky se svými výstředním­i plavkami přes obličej?“ptal se jeden blogger. „Také by je hnali, protože porušují francouzsk­é zvyky?“dodal.

Číňané s gustem využívají možnost, že mohou Západ „mistrovat“. „Civilizačn­ě nejde o krok správným směrem, ale naopak o posun k barbarství,“káral Francii jistý Li A-chung na serveru Weibo. Další komentář dal však zákazu za pravdu: „Co kdyby pod burkinami skrývaly bomby?“

Čína je zase jednou na koni: Podívejte, kde je větší svoboda!, čiší ze sarkastick­ých příspěvků na tamním internetu. Pravdou je, že Číňanky se svými mnohdy komickými obličejový­mi plavkami na plážích nikdo nehoní ani nepokutuje.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia