MF DNES

Jak ománský sultán „láká“Araby do Alp

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

žije. Další místní obyvatelka by naopak uvítala, kdyby se arabskými nápisy trochu šetřilo: „Raději bych se držela naší tradice, ty arabské nápisy se mi moc nelíbí,“říká.

Na dovolenou sem pravidelně jezdí sultán z Ománu. Přijíždí inkognito, místní si ho zpravidla mezi ostatními hosty z arabských zemí ani nevšimnou. Na jeho přítomnost je může upozornit jen početná ochranka a limuzíny s tmavými skly.

Právě on městu popularitu z velké části zajistil. Poté, co se ve státech okolo Perského zálivu rozkřiklo, kde každoročně tráví pár týdnů dovolené, tu jsou Arabové nejčastějš­ími hosty. Loni tady strávili téměř 53 tisíc nocí. A počty rychle stoupají, proti předchozím­u roku je to nárůst téměř o polovinu. Dobře tak městu vyváží příjmy ze zimní sezony, většina Arabů totiž přijíždí v létě.

Proč je pro obyvatele arabských zemí právě Garmisch tak oblíbeným cílem? „Líbí se mi tradiční oblečení, jaké tu lidé občas nosí,“říká například asi čtyřicetil­etá žena z Kuvajtu, která právě s početnou rodinou obědvá v jedné z místních restaurací. „V Garmischi je tak příjemně a uvolněně, že říkáme všem svým známým v Kuvajtu: tohle je místo, které rozhodně musíte navštívit,“dodává vedle sedící muž.

Hotely, restaurace i turističtí průvodci na tuto situaci rychle zareagoval­i: Průvodci začali nabízet prohlídky města v arabštině, hotely mají k dispozici více přistýlek pro děti a některé restaurace z jídelníčku zcela vyřadily vepřové.

Ti všichni mají radost, že u nich Arabové nadprůměrn­ě utrácejí. Velký zájem prý mají o sluneční brýle. „Chtějí ale vždy smlouvat, tak je to s nimi složitější,“popisuje své zkušenosti prodavačka z místní optiky. Obchody také kvůli velké poptávce vyčlenily pro zahalené ženy oddělené části, kde jim s výběrem nejnovější­ch modelů pomáhají pouze ženské prodavačky.

Tím hlavním lákadlem je ale pro všechny sníh na vrcholu třítisícov­é Zugspitze. Lanovkou vyjedou nahoru, sníh si vyfotí a pak sjedou kousek po svahu na plastové lopatě.

V zimě se tu každoročně konají závody ve skocích na lyžích, zatímco v létě do bavorského Garmisch-Partenkirc­henu přijíždějí tisíce arabských turistů. Napodobují ománského sultána, který si alpské středisko mimořádně oblíbil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia