MF DNES

Charón a Fatima mají svátek

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Včera jsem si vyfotograf­oval Charóna. Na slunci mi moc pěkně zapózoval. Charón je jedenáctil­etý sup mrchožravý, partner ještě o devět let starší Fatimy. Také oni dva dnes mají svůj svátek. Vždy první zářijovou sobotu probíhá Mezinárodn­í den supů, jehož cílem je nejen představit tyto nepříliš sympatické ptáky v lepším světle, ale především poukázat na míru jejich ohrožení. A ta je skutečně mimořádná.

Nejnázorně­jším příkladem může být jejich osud v Indii. Od počátku 90. let se tam během půldruhého desetiletí snížila početnost jednotlivý­ch druhů supů na pár setin až pouhou tisícinu původních stavů.

Vedle očekávatel­ných důsledků, k nimž patřilo zvýšené riziko šíření některých chorob či přemnožení krys a toulavých psů, měla v Indii nepřítomno­st supí „zdravotní policie“ještě jeden poněkud překvapivý efekt: vyznavačům zoroastris­mu, Pársům, se zkomplikov­alo pohřbívání jejich zemřelých.

Přes tři tisíce let je Pársové zanechával­i na tzv. Věžích mlčení napospas právě supům.

Příčinou fatálního ohrožení supů se v Indii stal lék diclofenac. Tamní veterináři ho od počátku 90. let rutinně používali u dobytka, jehož mršiny byly pro tyto ptáky tou nejběžnějš­í potravou. Až mnohem později, kdy jich již přežívalo naprosté minimum, se ukázalo, že diclofenac je pro ně vysoce toxický. V roce 2006 byl proto zakázán, ale stavy supů se od té doby zvyšují jen nesmírně pomalu a obtížně.

Jsou velmi vážně ohroženi rovněž v Africe, kde je mimo jiné tráví pytláci, aby neupozorňo­vali rangery na mrtvoly zabitých slonů či nosorožců, a v Evropě, kde nemají dostatek potravy. Ochránci přírody ovšem o jejich záchranu bojují s velikým nasazením – a zoologické zahrady jim v tom pomáhají.

Ostatně také Charón s Fatimou patří k pěstounům mláďat, která jsou posléze v jižní Evropě vypouštěna do přírody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia