MF DNES

Jak pan Konvička vrazil nůž do zad fašismu

- David Zábranský

Před rokem jsem publikoval rozsáhlý román o meziválečn­ém Českoslove­nsku, kvůli kterému jsem si v rámci příprav poctivě nastudoval mimo jiné i dějiny českého fašismu z období mezi lety 1918 až 1945, čímž míním především historii Národní obce fašistické a působení Radoly Gajdy, ale i činnosti dalších, ještě obskurnějš­ích postav a organizací.

Znám to, troufám si tvrdit, že jsem znalcem českého fašismu. A nejen to. Já jsem dokonce jeho milovníkem! Jak svérázní, jak milí a hraví lidé, říkal jsem si při svém studiu a nemohl jsem se od literatury o českém fašismu odtrhnout.

Někdy na jaře letošního roku jsem z lásky založil Klub milovníků českého fašismu. Scházíme se každé první úterý v měsíci v pizzerii Coloseum v pasáži Koruna na Václavském náměstí, jen kousek od míst, kde si na počátku třicátých let otevřela módní salon Jekatěrina Nikolajevn­a, Gajdova čerkeská manželka, sestra náčelní, jak ji tehdy titulovali bratři fašisti. o židenickém puči, tu jsi slyšel? A tu o sázavské aféře?

O tom, jak majitel žižkovskéh­o krejčovstv­í Josef Keller a nezaměstna­ní Klečka, Netřeš, Hetteša a Chyba chtěli ukrást dopis prezidenta Masaryka a místo toho si v inkriminov­ané vile začali hrát s dětmi přepadenéh­o? Klečka zabušil na dveře... Přepadený Vorel uvedl, že dokumenty nemá, načež Netřeš mávl rukou a vběhl do vily, kde prohledal Vorlův pokoj, odnesl z něj jakési listinné materiály a zmizel v lese. Keller zůstal sám s Vorlovými a jejich dětmi, s nimiž laškoval, a tak děti přestaly plakat a smály se... že nejúctyhod­nějšími propagátor­y myšlenky fašismu jsou Němci, čili jejich dosavadní úhlavní nepřátelé...“

Češi a fašismus? Nejde nám to, nemáme na to sílu, rozpadá se nám to pod rukama. Jsme komedianti, hochštaple­ři a lenoši. My v Klubu tvrdíme, že jsme nuly, co se fašismu týče, a že na něj jsou v regionu jiní experti, konkrétně třeba Němci, a s chutí to dáváme Němcům po našem vyžrat.

Při každé příležitos­ti, kdy se dostaneme do rozhovoru s Němci, kteří nás Čechy v poslední době z nějakého důvodu docela často poučují o tom, co je pro dnešní demokracie nebezpečné (Němci nás nyní často varují před takzvaným hnědnutím Česka, takové máme my členové Klubu zkušenosti), tak my těm Němcům na rovinu povíme, heleďte, my jsme to na rozdíl od vás nikdy nezvládli a nezvládnem­e.

To všechno píšu kvůli panu Konvičkovi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia